Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Mesec
 

Sadržaj AM

 
mesec
3D KRATER TIHO
 

Vaši komentari

Najupadljiviji i verovatno najpoznatiji krater na Mesecu je krater Tiho. To ime mu je 1651. nadenuo još Ričoli (Giovanni Battista Riccioli, 1598 – 1671), čija se nomenklatura Mesečevog reljefa primila i opstala do danas. A ime je dobio po najvećem osmatraču noćnog neba predteleskopske ere,Tiho Braheu (Tycho Brahe, 1546 – 1601).
 Kliknite na sliku  
tycho.jpg (51084 bytes)
Tiho

Posmatran sa Zemlje krater je upadljiv u vreme punog Meseca jer se tada dobro vide zraci koji izviru iz njega. Ti zraci su fina prašina koja potiče od materijala izbačenog u trenutku nastanka kratera. Krater je izrovan pre oko 110 miliona godina kada je na njegovo mesto pao asteroid. Danas se prilično pouzdano zna da je asteroid doleteo iz glavnog asteroidnog pojasa i da je vodio poreklo iz familije Baptistina o čemu nešto više možete naći ovde: Familija Baptistina ubila dinosauruse.

Uglavnom, krater je divan, pravi klasičan krater, sa centralnim vrhom, pravilnog, kružnog oblika i ravnim dnom. U prečniku ima 88 kilometara. O ovom krateru više imate ovde: Krater Tycho, a sad ćemo pokloniti pažnju jednom od rezultata misije Kaguya, tj. Selene (Izlazeće Sunce na Mesecu).

Na osnovu snimaka satelita Kaguya japanski stručnjaci su napravili 3D animaciju kratera Tiho. Za pravi doživljaj potrebno je da animaciju gledate kroz 3D naočere, ali i bez njih putovanje po krateru je predivno. Ali to ćete posle, sad pogledajte ovu fotografiju ispod.
 
Centralni vrh ktareta Tiho. Credit: JAXA

To je centralni vrh u krateru. U pitanju je vrlo lepa planina visine 1500 visine. A ovo dole je već pravi 3D snimak. Pogledajte ga kroz naočare i naćićete se u krateru.
  

 Kliknite na ilustraciju  
Centralni vrh ktareta Tiho, 3D. Credit: JAXA

Ali konačno, pogledajte ovde. To je ta animacija koju smo pomenuli. Na Jaksinom sajtu možete skinuti taj film u dve veličine. Ako imate dobar odnos sa Internetom preuzmite makar manji snimak. Verujte - vredi!.

Aleksandar Zorkić

(24.01.2009.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
   

Izlazeće Sunce na Mesecu

Završena kritična faza za ”SELENU”

KAGUYA (SELENA) - STIŽU SLIKE