Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
NASA TRAŽI IME ZA GLAST
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
glast.jpg (159368 bytes)
Umjetnički prikaz svemirskog teleskopa GLAST u Zemljinoj orbiti

Dio populacije koja čita ovaj članak sudjelovala je u nekim od dosadašnjih svemirskih misija na način da je upisala svoje ime i prezime na dvd medij koji je skupa sa letjelicom lansiran u svemirska prostranstva, no jeste li ikada sanjali o tome da Vi date ime nekoj svemirskoj letjelici?!

Početkom februara NASA je zatražila pomoć javnosti za promjenu imena svemirskog teleskopa dosad poznatog pod nazivom GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) koji će biti lansiran sredinom ove godine. Svatko tko misli da može ponuditi dobar naziv misije svakako treba posjetiti slijedeće web stranice http://glast.sonoma.edu/glastname na kojima će saznati sve potrebne detalje oko sudjelovanja u projektu reimenovanja misije GLAST. Ovaj je "natječaj" otvoren do 31. marta ove godine, nakon čega će se odrediti novo ime za misiju. Svaki sudionik natječaja dobiti će potvrdu o sudjelovanju u ovom projektu putem e-maila.

Neki od primarnih ciljeva GLAST jesu: istraživanje veoma dalekih prostranstava u smislu potvrđivanja teorija i prikupljanja novih podataka o tamnoj materiji, crnim rupama, pulsarima, energiji, eksplozijama raznih vrsta zračenja i drugo.

(13.02.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

ATLANTIS - IDE U MIROVINU

LANSIRAN ATLANTIS

NASA najavila lansiranje Atlantisa

"ATLANTIS" NA LANSIRNOJ RAMPI

Šatl stiže na randevu

Astronauti kreću u šetnju

ATLANTIS SE VRATIO KUĆI

ATLANTIS PRED VRATIMA ISS

"ATLANTIS" NA POPRAVCI