Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Medicinski i drugi problemi na Atlantisu
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

Član sedmeročlane posade raketoplana Atlantis, Hans Schlegel zbog medicinskih problema nije bio u mogućnosti realizirati svemirsku šetnju predviđenu za nedjelju te je ista odgođena za ponedjeljak. U NASAinom priopćenju za javnost rečeno je kako se ne radi ni o kakvim po život ozbiljnim problemima već da je riječ o kombinaciji nešto izraženije svemirske bolesti (koju osjećaju bezmalo svi astronauti prvih dana boravka u svemiru) i gubitka glasa kod njemačkog astronauta. Taj se problem neće odraziti na obim planiranih poslova misije koja ima za glavni cilj postavljanje novog modula Columbus na ISS. Zasad će poslove i zadatke Hansa Schleagela preuzeti američki astronaut Stan Love.

Ova su događanja odmah podigla prašinu u žutoj štampi bezobrazno i neutemeljeno nagađajući kako se radi o kritičnom stanju astronauta i opasnosti po cijelu misiju.

Oštećenje termičke izolacije na desnoj pokrivci orbitalnih motora raketoplana

Raketoplan Atlantis spojio se sa ISS-om u subotu, a prema riječima glasnogovornika NASAe, misija će zbog odgođene svemirske šetnje biti produžena za jedan dan te se očekuje spuštanje letjelice 19. februara. U međuvremenu astronauti moraju pregledati izbliza oštećenje termičke izolacije letjelice uočene na pokrivci orbitalnih motora s desne strane.

(13.02.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

ATLANTIS - IDE U MIROVINU

LANSIRAN ATLANTIS

NASA najavila lansiranje Atlantisa

"ATLANTIS" NA LANSIRNOJ RAMPI

Šatl stiže na randevu

Astronauti kreću u šetnju

ATLANTIS SE VRATIO KUĆI

ATLANTIS PRED VRATIMA ISS

"ATLANTIS" NA POPRAVCI