Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
nauka
Španska aeronautička industrija

Vaši komentari

1  2  3  4  5

Svemir
 

Španske kompanije imaju ključnu ulogu u svim misijama Evropske svemirske agencije, proizvodeći sve više delova i modula za svemirske programe.

Španske kompanije su već decenijama uključene u evropski svemirski program, i Španija kao član Evropske svemirske agencije (ESA) obezbeđuje podsisteme za lansere za Evropsku svemirsku stanicu. Danas španske kompanije i istražnivački instituti imaj značajne i rastuće uloge u svim velikim ESA naučnim misijama. Španska vlada je u Strategijskom planu za period od 2007. do 2011. za svemirska istraživanja predvidela oko $267 miliona za investicije u oblasti israživanja i razvoja.

Mnoge kompanije koje su vodeće u stvaranju novih tehnologija u aeronautici, okrenute su u isto vreme i ka kosmosu. Naprimer, "Indra", kompanija za razvoj inforamcionih sistema, razvila je i kontrolne centre za satelite. "Indra" je takođe odgovorna i za razvoj stanica za sistem "Galileo", poznati evropski globalni navigacioni satelitski sistem. Kompanija GMV, koja ima 20–godišnje iskustvo u inženjeringu i softwareima za svemirske potrebe i avijaciju, izabrana je na međunarodnom konkursu za obezbeđivanje sistema za vremensko planiranja misije "Lunar Reconnaissance Orbiter", koju NASA Goddard planira za let na Mesec do kraja 2008. godine.

SENER radi u svemiru već 35 godina, razvijajući sisteme za pozicioniranje, implementaciju i usmeravanje. Komapnija radi kao kooperant za američku "Mars Science Laboratory", razvivši za njih mehanizam preciznog usmeravanja antene rovera.

Značajan projekat SENER–a u svemirskom sektoru jeste partnerstvo sa drugim evropskim kompanijama u budućem zajedničkom orbitnom servisnom sistemu. Naime, nakon što provedu određeno vreme u orbiti, jedno 10 ili 15 godina, satelitima je potreban servis. "Ideja nam je," kaže Quintana iz SENER–a, "da produžimo život satelitima tako što ćemo im poslati jednu letilicu da ih poseti i ponese im dodatne uređaje i gorivo. SENER je zadužen za navođenje, navigaciju i kontrolu takve letilice, a njeno lansiranje će biti sledeće godine.

Jedna mala kompanija sa severa Španije, "Advanced Dynamic Systems" (ADS), fokusirala je svoja istraživanja na ono što nazivamo orbitnim satelitskim kontrolnim aktuatorima [3]. Ti sistemi mogu da okrenu satelit i da ga orijentišu prema potrebama zadatka, kao što je usmeravanje kamera u određenom pravcu itd. ADS radi na kontrolnim momentnim žiroskopima, koji obezbeđuju okretnost i brze pokrete posmatračkim satelitima, i predstavlja jednu od tek nekoliko firmi u svetu koje rade takve sisteme. "Naši projekti se baziraju na postojećim tehnologijama," kaže Jorge Serra, direktor razvoja u ADS, "ali se zasnivaju na novim pristupima koji obezbeđuju bolje performanse nego danas, i upola manju težinu i zapreminu od današnjih sistema."

Osnovnu iIdeju je smislio izvesni inženjer, suosnivač kompanije, kada je posetio jednu izložbu žiroskopa. "Počeo je da razmišlja o principima kinetičkog i obrtnog momenta i o tome kako bi mogao da poboljša performanse žira, a kasnije je pozvao i dva profesora da mu se pridruže," seća se Serra. To je dovelo do trenutne preokupacije kompanije. Serra nastavlja: "Naš pristup uključuje kombinaciju osnovnih konfiguracija neophodnih elemenata i relativno sitnih izmena, ali na kraju one makar 2 ili 3 puta povećavaju postojeće kapacitete."

Projekat se razvija već dve godine i verovatno će biti testiran sa "Microsat" satelitskim programom, koji će sprovesti INTA, Španska svemirska agencija, za otprilike 2–3 godine.

Uskoro se očekuje da će Španija lansirati i prvi samostalni satelit u orbitu, koji će sastaviti isključivo španske kompanije. U španskom glasilu "El Pais", Joan Trullén, generalni sekretar za industriju i predsednik javnog fonda za Industrijski tehnološki razvoj, naveo da to nija "samo simbol, ili signal međunarodnoj zajednici o španskim mogućnostima, već i veličanstven primerak vrhunske španske tehnologije."

 Kliknite na mapu  
9.gif (32320 bytes)

 


Izvori:

ICEX – Spanish Institute for Foreign Trade, www.us.spainbuisiness.com
Aernnova – www.aernnova.com
ATECMA – Spanish Association of Aerospace Industries, www.atecma.com
EADS–CASA, www.casa.aeds.com
HEGAN – Basque Aerospace Cluster, www.hegan.com
Indra – www.indra.es
INTA – National Institute for Aerospace Technology, www.inta.es
ITP – www.itp.com
Proespecio – Spanish Association of Space Companies, www.proespacio.com
SENER – www.sener.com 

 

[3] Pobuđivači odn. pokretači. Uređaju koji aktiviraju mehaničke naprave, kao oni koji su povezani sa kompjuterom senzorskim linkom.

<::   1  2  3  4  5

(04.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Poseta centru ESA
u Španiji

ESAC - Evropski svemirski astronomski centar

Zvezdano oko Valensije

BRAZILSKI ASTRONAUT NA ISS

Indija stremi ka Mjesecu

IRANSKI SVEMIRSKI PROGRAM

VIJETNAM USKORO U SVEMIRSKOM KLUBU