Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
IZGUBLJEN KONTAKT SA JAPANSKIM ROBOTOM U SVEMIRU
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
Kliknite na sliku
hayabusaiminerva.jpg (219294 bytes)

23.11.2005.

Prekjučer rano ujutro Japanski svemirski centar izgubio je vezu sa robotičkom letjelicom "Hayabusa" koja se je trebala spustiti na asteroid Itokawa! Neuspješni su bili i svi jučerašnji pokušaji kontrolora misije da uspostave ponovni kontakt sa njome, te se kao jedna od mogućnosti navodi i gubitak letjelice.

"Hayabusa", lansirana još 2003. godine, već se nekoliko tjedana nalazi u neposrednoj blizini asteroida Itkokawa, a sama misija imala je dva osnovna cilja; spuštanje mikrorobota "Minerva" na asteroid te spuštanje matične letjelice na površinu asteroida, uzimanje uzoraka i njihovo dopremanje na Zemlju.

"Minerva" je nepovratno izgubljena prošle nedjelje a još se uvijek utvrđuje zašto je i kako došlo do njenog gubitka.

Ove se je nedjelje "Hayabusa" po drugi puta pokušala spustiti na asteriod, prilazak asteroidu je tekao prema planu sve do visine od 17 metara iznad površine, a tada je sa letjelicom izgubljen kontakt!

Prema riječima voditelja projekta, Junichira Kawaguchi-ja još se uvijek ne zna što je tome uzrok, no bez obzira da li je riječ o tehničkom ili nekom drugom problemu Japanci vjeruju kako je letjelica automatski prešla u takozvani "sigurnosni način rada" te da se sada nalazi na sigurnoj poziciji desetak kilometara daleko od asteroida, te očekuju da se radiokomunikacija ponovno uspostavi tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

Ukoliko se sa letjelicom uspostavi radiokomunikacija, za petak se planira ponovni pokušaj spuštanja i uzimanja uzoraka sa asteroida.

Letjelicu od početka prati cijeli niz tehničkih i drugih problema, goriva za manevriranje ima sve manje, a zbog zahtjeva nebeske mehanike najkasnije sredinom prosinca letjelica mora krenuti prema Zemlji gdje se očekuje u srpnju 2007. godine.

Protekne li sve prema planu, na Zemlji ćemo po prvi puta imati uzorke drugog nebeskog tijela (izuzev Mjeseca) koji će nam pomoći u razumijevanju postanka i razvoja Sunčeva sustava te prilika koje vladaju u svemiru.

(10.11.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

"HAYABUSA", japanci osvajaju asteroide 

Hayabusa stigla do Itokawe

ITOKAWA DOBIJA NOMENKLATURU 

HAYABUSA SVE BLIŽE ASTEROIDU ITOKAWA 

Itokawa - "ludo" dobre slike!

Itokawa - prvi ozbiljni problem

IZGUBLJEN JAPANSKI ROBOT

JPL - Netko je nekome, nešto, zaboravio reći?