Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
JAPAN PLANIRA BAZU NA MJESECU 2030. GODINE
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

3.8.2006.

 Kliknite na sliku 
japanska_baza_na_mjesecu.jpg (86420 bytes)
Umjetnička vizija slijetanja Japanske baze na Mjesec
eugene cernan – Zadnji čovjek na Mjesecu u misiji Apollo 17

Jučer je glasnogovornik Japanske svemirske agencije (JAXA) Satoki Kurokawa obzanio medijima kako Japan planira izgradnju ljudske baze na Mjesecu 2030. godine.

Tehnološki gledano Japan bi već za desetak godina bio tehnološki spreman za takvu misiju, no u ovom trenutku predstoji izrada detaljne studije Mjesečeve baze i aktivnosti usmjerene u dobivanje podrške građana i vlade koja mora osigurati novac za provedbu projekta.

Slijedeće godine Japan će u orbitu oko Mjeseca lansirati robotičku letjelicu, do 2010. uslijediti će spuštanje lendera na Mjesečevu površinu a nakon toga slijedi robotička misija spuštanja na Mjesec, uzimanje uzoraka površine te njihovo dopremanje na Zemlju.

Bude li sve prema planu Japanski astronauti mogli bi kročiti na Mjesec već 2020. a u narednih deset godina izgradila bi se stalna ljudska baza na Mjesecu.
Postavljanje ljudskih baza na drugim nebeskim tijelima ogromni je zalogaj za znanost i tehniku, a od ljudi zahtijeva stvaranje tehnologija i materijala koji danas još ne postoje. Dobit za cijeli ljudski rod je međutim neupitna, primjerice obične kemijske olovke kojima se svakodnevno koristimo produkt su tehnologija letova na Mjesec u sedamdesetim godina prošlog stoljeća kada je astronautima trebala pouzdano pisalo u bestežinskim uvjetima, današnje kuhinjsko teflon posuđe koristi tehnologiju termičke izolacije svemirskih brodova sa ljudskom posadom..

Pored Japana, u vremenu 2020. – 2030. ljudske misije na Mjesec i postavljanje stalnih baza planiraju još i Rusija, SAD, Europa te Kina.

Posljednji čovjek na Mjesecu bio je Eugene Cernan 13. decembra 1972. godine u misiji Apollo 17.


(04.08.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

JAPANSKI SVEMIRSKI UZLET  (01.03.2005.)

JAPANSKI SVEMIRSKI UZLET II

JAPAN ŽELI U RUSKI SVEMIRSKI PROGRAM