Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Kasini
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
planete
POTVRĐENA JEZERA METANA I/ILI ETANA NA TITANU
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

NASAina letjelica "Cassini" koja već godinama istražuje planet Saturn i njegove mjesece, ovih je dana na Zemlju poslala radarske fotografije njegovog najvećeg mjeseca Titana na kojima se jasno uočavaju "tamne mrlje" promjenjivih oblika koje jednolično reflektiraju radarske zrake a što je odlika samo izuzetno ravne površine – tekuće mase.

  Kliknite na sliku
jezera tekuceg metana na titanu.jpg (244988 bytes)
Jezera tekućeg metana na Titanu – Radarska snimka jezera tekućeg metana na Titanu snimljena letjelicom Cassini sa visine od oko 1000 km iznad površine.

Već se otprije znalo kako je gusta atmosfera Titana sastavljena pretežito od metana iako nije jasan točan mehanizan njegova nastanka u tako velikim količinama. Metan je inače produkt složenih geoloških ili bioloških procesa.

Uočena jezera tekućeg metana i/ili etana nalaze se u blizini sjevernog Titanova pola, a sudeći prema dosada sakupljenim podacima ledena smjesa tekućeg metana u njima i iz njih stalno se pomiče, baš poput vode na našoj planeti.

Uz ovo otkriće Titan je zasada jedino nebesko tijelo u našem planetnom sustavu koje, uz Zemlju, ima tekuće materije na svojoj površini.

Površina najvećih jezera koja se vide na snimkama učinjenim 21. jula iznosi 10x100 km, a najmanji detalj na snimci veličine je 500 m, pri čemu je letjelica prošla na nešto manje od 1000 km iznad površine mjeseca.

Znanstvenici će u slijedećem prolasku Cassini-ja kraj Titana početkom rujna pokušati isto područje snimiti na isti nači ne bi li dobila definitivna potvrda ovih rezultata.

(26.07.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Kasini

Prolazak pored Titana #1

Drugi prolazak pored Titana

Titan - Otkrića se nastavljaju