AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Kasini na cilju

Cassini - instrumenti letelice Huygens

Status misije na dan 02.10.2004.

Bliski susreti sa satelitima

Prolazak pored Titana #1

Prvi susret sa Titanom

Kanali na Titanu

Tamne mrlje....

Diona

Titan - Otkrića se nastavljaju
 

 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 REZULTATI
Titan - Otkrića se nastavljaju

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Nakon drugog prolaska pored jednog od najzagonetnijih objekata u Sunčevom sistemu Kasini je otkrio, između ostalog, izuzetnu složenost gornjih slojeva atmosfere Titana. U ponedeljak, 13 decembra orbiter, sa još uvek prikačenim Hajgensom, je prišao na 1200 kilometara od površine satelita.

Titan - atmosfera. Gornji deo atmosfere sastoji se iz više slojeva koji se protežu i do nekoliko stotina kilometara iznad površine. Na ovoj fotografiji načinjenoj kroz ultravioletni filter možemo videti čak 12 različitih slojeva koji su naročito izraženi u prvom delu slike.

Stotine fotografija je pristiglo na Zemlju. Kao i kod prvog prolaska pored Titana, oktobra ove godine, pokazalo se da su fotografije najviše (ispod 100 metara po pikselu) rezolucije gotovo neupotrebljive. Biće pravo iznenađenje ako se išta bude videlo tokom narednih godina na tim slikama. Iako Kasinijeve kamere imaju dimenzije 1024x1024 piksela naučnici su se opredelili da slike najviše rezolucije stižu "smanjene" na 256x256 iz razloga da se dragoceno vreme prenosa iskoristo za vrednije podatke.

"Šta je sad pa ovo?!" – rečenica koju gotovo svi izgovore gledajući slike Titanove površine. Detalji oblasti zapadno od Ksanadua. Fotografije srednje rezolucije.

Sa slikama srednje rezolucije koje su načinjene na udaljenosti od 80000 do 40000 je situacija nešto bolja. Titanova površina se najbolje vidi kada se slika kroz infracrveni filter (938 nanometara). Izostanak prepoznatljivih geoloških oblika i dalje nervira sve koji žele da saznaju šta se nalazi na površini ovog satelita.

Uokvirena područija slikana su tokom drugog prolaska i imaju rezoluciju od oko 500 metara po pikselu. Beličaste formacije na južnom polu su metanski oblaci. 

Kasinijeve kamere su se i ovoga puta skoncentrisale na oštru ivicu između oblasti nazvane Ksanadu Regio i misterioznog tamnog područija na zapadu. Na osnovu spektralnih analiza došlo se do zaključka da tamne i svetle oblasti imaju sličan hemijski sastav. Njihove druge osobine i dalje su nepoznanica.

Podaci dobijeni ostalim instrumentima se obrađuju i biće objavljeni narednih nedelja.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
Tamne mrlje ("spokes") na prstenovima
Diona
Titan - Otkrića se nastavljaju
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(decembar 2004.)

vrh