AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Kasini na cilju

Cassini - instrumenti letelice Huygens

Status misije na dan 02.10.2004.

Bliski susreti sa satelitima

Prolazak pored Titana #1

Prvi susret sa Titanom

Kanali na Titanu
 

 

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 REZULTATI
Kanali na Titanu

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Podaci prikupljeni prilikom bliskog prolaska Kasinija pored Titana 26. oktobra i dalje okupiraju pažnju ne samo naučnika koji rukovode misijom već i šire javnosti. "Ovo je bolje od najboljeg SF filma" čuje se po forumima i diskusionim grupama širom interneta. Na dan prvog susreta Kasinija i Titana zvaničan web sajt misije je imao više od 13 miliona pristupa. Do kraja oktobra broj pristupa se popeo na više od 200 miliona. Galerija slika i trenutna pozicija Kasiniju su i dalje najpopularnija mesta na sajtu.

Tim koji rukovodi Kasinijevim RADAR (Radio Detection and Ranging Instrument) instrumentom objavio je kompjuterski generisanu sliku u lažnim bojama dobijenu prilikom najbližeg prolaska pored Titana. Baš iz tog razloga ovo je za sada najbolja rezolucija sa ovog instrumenta.

Radarski pogled na površinu: Svetlije oblasti mogu da budu neravni tereni okrenuti ka Kasiniju ili tereni sa različitim površinskim materijalom. Ljubičasta boja ističe sitnije detalje dok zelenkasta predstavlja glatke, odnosno ravne oblasti. Veća slika (80kb)

Prikazani predeo se nalazi na severnoj hemisferi Titana i veličine je 150 km sa 300 km. Ove oblasti nisu optički fotografisane. Teško je odrediti visinu struktura na slici i njihove hemijske osobine na osonvu samo ovih podataka. Idealno bi bilo kada bi se ova oblast još jednom mapirala sa manjeg rastojanja i pod drugim uglom. Tada bi mogli da kreiramo pogled u tri dimenzije i dobijemo dubinsku perspektivu. Do ovoga će najverovatnije doći tek za nekoliko godina, međutim i radarska ispitivanja niske rezolucije sa veće udaljenosti mogu pomoći u konstruisanju 3D slike.

Kanali (detalji sa gornje slike): Vijuge koje presecaju tamnije oblasti liče na kanale čija priroda u ovom trenutku nije poznata. Takođe je moguće da su ove formacije grebenovi. Ukoliko se pokaže da je posredi neka vrsta kanala otvara se bezbroj novih pitanja. Kako su nastali kanali? Kuda vode? Šta teče njima? Koliko su duboki? I najvažnije, da li vredi da prvi ljudi koji posete Titan sa sobom ponesu i štapove za pecanje? Sa koliko udica?  

Jedan dan i 19 sati posle prolaska pored Titana Kasini je imao blizak susret sa Saturnom a nekoliko sati posle toga presekao je ravan blizu E prstena koji sadrži vrlo sitne čestice. Satelit Enceladus je glavni izvor ledenih čestica koji ulaze u sastav prstena E.

Orbiter je, naravno, radio punom parom. Vršena su merenja atmosfere Saturna, ispitivanje brojnih prstenova i satelita. Stotine slika je napravljeno. Filmovi kretanja čestica u prstenu, mozaici atmosferskih prilika na Saturnu i globalni portreti meseca su okupirali pažnju kamera.

Ledeni sateliti: Diona i dve slike Tethisa, načinjene neposredno po prolasku pored Titana, su do sada Kasinijev najbolji pogled na ove ledom pokrivene mesece Saturna. Sa nestrpljenjem očekujemo fotografije visoke rezolucije.

Pripreme za novi prolazak pokraj Titana se privode kraju. Gomila novih slika i podataka bi trebala da nas dovede korak bliže razumevanju procesa koji se dešavaju na površini i po svemu sudeći ispod tla ovog džinovskog satelita.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
 
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(novembar 2004.)

vrh