AM HOME

am@astronomija.co.yu

 

 Astronautika
 
KASINI HAJGENS
Kasini na cilju

Cassini - instrumenti letelice Huygens

Status misije na dan 02.10.2004.

Bliski susreti sa satelitima

Prolazak pored Titana #1

Prvi susret sa Titanom

Kanali na Titanu

Tamne mrlje....

Diona
 

 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

 REZULTATI
Diona - Svet u ožiljcima

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 

Dione

Prvi blizak prolazak pored Dione (15. decembra) doneo je velika iznenađenja. Orbiter je prišao na 81000 kilometara što je bilo dovoljno za regionalno mapiranje i slike rezolucije od 500 metara po pikselu.

Sa prečnikom od 1120 km Diona je po veličini četvrti Saturnov satelit. Oko planete kruži na rastojanju od 377400 kilometara. Površinska temperatura je slična Titanovoj i iznosi -180 C, ali za razliku od Titana mala Diona nema atmosferu.

Portret Dione: Pet slika uskougaonom kamerom sastavljeno je u mozaik prvog Kasinijevog portreta Dione u visokoj rezoluciji. Svaki piksel na slici odgovara razdaljini od 900 metara.

Ovaj globalni pogled razotkriva teren prošaran kraterima, grebenima i kanjonima.

Pogledajte veću sliku (85 kb).
 

Fotografije koje je poslao Kasini se još obrađuju, ali mnoge stvari postaju jasnije. Beličaste trake i linije viđene na slikama male rezolucije Vojadžera i Kasinija nisu naslage svežeg leda, kako su mnogi smatrali i nadali se. Ove formacije su ledeni kanjoni i planine nastale tektonskim pomeranjem pre nekoliko milijardi godina.

Detalji površine: Diona je svet prošaran kraterima što govori o njenoj starosti i izostanku geološke aktivnosti u bližoj prošlosti. Međutim, čudne linije na levoj slici protežu se stotinama kilometara i još uvek je nepoznanica kada i kako su nastale. Visoke ledene litice jasno su vidljive na desnoj fotografiji.
 
Krateri: Svedočenja o nasilnoj prošlosti (i sadašnjosti) Sunčevog sistema mogu se naći na svakom satelitu. Hiljade kratera oblikovalo je površinu Dione.

Kasini će oktobra 2005. godine prići još bliže Dioni i to na samo 500 kilometara. Fotografije dobijene tokom prvog prolaska pored ovog satelita već nadmašuju legendarne slike koje su nam poslali Vojadžeri.

Diskusiju o ovoj i drugim temama u vezi astronomije vodite na Forumu AM:  http://astronomija.eclipsedminds.org/
 
KASINI-HAJGENS - Linkovi
Kasini na cilju
Cassini - instrumenti letelice Huygens
Status misije na dan 02.10.2004.
Bliski susreti sa satelitima
Prolazak pored Titana #1
Prvi susret sa Titanom
Kanali na Titanu
Tamne mrlje ("spokes") na prstenovima
Diona
Saturn    Saturnovi sateliti Novi sateliti Saturna
 

Zvanična prezentacija Kasini-Hajgens misije: http://saturn.jpl.nasa.gov/ 

(decembar 2004.)

vrh