Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
mars
Rover kreće u krater
 

Vaši komentari

05.09.2007.

Kako smo ranije izvesitli Mars je tokom jula i avgusta meseca bio zahvaćen nezapamćenom olujom. Ogromne količine prašine obavile su planetu i prekrile nebo. Zbog toga sunčani paneli na roverima, Spirit i Opportunity, nisu primali dovoljno energije i oba vozila su morala da prekinu svaki rad.

Photos of the sun taken by Mars rover that shows atmospheric dust
Snimci Sunca načinjeni sa Oportunitija pokazuju koliko je bilo prašine u Marsovoj atmosferi tokom ovog leta.
NASA/JPL/Cornell/Planetary Society

Da podsetimo, Opportunity je uoči oluje bio na ivici kratera Victorija spreman da se, posle dugog razmišljanja kontrolora, spusti na njegovo dno. Postoji opravdan naučni izazov za tu avantruru pošto zidovi kratera naučnicima nagoveštavaju obilje interesantnih geoloških podataka, a i samo dno kratera je geološki vrlo interesantno i možda krije neke nove podatke o vodi na Marsu. Problem za silazak je što kontrolori nisu sigurni da li će roever uspeti kasnije da izađe iz kratera. Ali kada je konačno donesena odluka da Opportunity krene u krater, izbila je oluja.

Sama oluja, zbog razređene atmosfere na Marsu, nema vliku kinetičku energiju i nije opasnost za vozilo, ali oluja ume da podigne prašinu koja zamrači Sunce i tako prekine dotok energije za rovere što se dogodilo ovog puta. No sada je oluja konačno posustala i ispostavilo se da je vetar zapravo lepo očistio nakupljenu prašinu sa panela rovera.

Trenutno, Opportunity raspolaže sa 300 vati energije što je dva puta više nego pet nedalja ranije. Ta količina energije je dovoljna za kretanje i održavanje komunikacije, ali kontrolori misije žele da obezbed najmanje dvostruko više. Sa sadašnjom zalihom energije rovrera sijalica od 100 vati mogla bi da sija tri sata.

Dakle, ostaje da čekamo i nadamo se nekim interesantnim vestima sa Marsa.

Aleksandar Zorkić

(05.09.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

OLUJA ZAUSTAVILA ROVER

Oluja još uvek koči Marsove rovere

ulazak rovera Opportunitija u krater Viktorija

FELJTON O ROVERIMA

ISTRAŽIVANJE PLANETE MARS