Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Oluja još uvek koči Marsove rovere

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

16 .7. 2007.

Globalna peščana oluja na Marsu, koja je otpočela krajem juna, još uvek utiče na redukciju energije koju dobijaju dva NASA–ina rovera, mada oba i dalje obavljaju naučne zadatke, izjavili su zvaničnici misije. Dodali su i da je nemoguće odrediti do kada će oluja trajati, što bi „Opportunityju“ dalo šansu da se spusti u krater Victoria. (Pogledajete animiran prikaz kratera Victoria)

Evo kako iz Hablovog ugla izgleda jedna globalna peščana oluja na Marsu. Slika je načinjena sličnom prigodom 2001. godine.

Krajem juna, oluja džinovskih razmera, spustila se na Mars – to je bilo najveće iskušenje za rovere blizance, „Spirit“ i „Opportunity“, od kako su se januara 2004. godine spustili na crvenu planetu.

Sitna prašina u atmosferi je znatno smanjila količinu Sunčevih zraka koji padaju na solarne panele rovera, i uzrokovala smanjenje proizvodnje struje na njima. Kada su sleteli, oba rovera su proizvodila oko 900 W/h dnevno, a sada je „Opportunity“ spao na samo trećinu te vrednosti [1], dok „Spirit“ proizvodi oko 400 W/h dnevno.

Međutim, oba su prilično komotno iznad minimalnih vrednosti potrošnje,“ kaže Steven Squyres, šef ove naučne misije sa Kornell univerziteta iz NY. Prethodno, naučnici su rekli da će početi da brinu o struji i sigurnosti rovera tek kada snaga opadne na 250 vat–časova.

Uprkos oluji koja besni, oba rovera su u akciji. „Spirit“ iz velike blizine proučava stenu nazvanu „Innocent Bystander“, dok „Opportunity“ oprezno vozi na oko 40 metara od Duck Baya, tačke koja je odabrana kao zgodno mesto za spuštanje u 60 metara dubok krater nazvan Victoria.

Bilo je odlučeno da rover sa spuštanjem otpočne 7. jula, ali je čitava akcija odložena zbog oluje. „Nemamo čvrst raspored za silaženje u krater,“ izjavio je Squyers za časopis „New Scientist“. „Nemožemo predvideti kada će oluja popustiti, tako da se držimo programa dan za danom.“

Ova oluja je pokazala i svoju dobru stranu – očistila je od prašine solarne ploče na oba rovera!“ naznačio je Squyers. Paneli na „Opportunityju“ nisu bili ovako čisti još od 25. dana misije – pre skoro 3,5 godine [2].

Ovu sliku zalazećeg Sunca za 80 km daleki krater Gusev snimio je rover „Spirit“ sredinom maja 2005. godine, 489. sola, Marsovog dana. Panoramska kamera („PanCam) je koristila filtere od 750, 530 i 430 nm. Njihovom kombinacijom je dobijeno najpribližnije ono što bi videli i ljudi sa Marsa. Sunce je samo 2/3 veličine koju vidimo sa Zemlje. Slika je dobila nagradu.
 

[1] Pre samo nedelju dana, snaga struje je na „Opportunityju“ sa 765 W/h pala na 402 W/h. Kod „Spirita“ je bilo još i gore.

[2] Oba rovera su bila konstruisana da traju oko 90 dana.

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

MARSOVI ROVERI

Oppotrunity na putu bez povratka?

OLUJA ZAUSTAVILA ROVER

***

O Spiritu i blizancu

Spirit analizira tlo