Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
mars
OLUJA ZAUSTAVILA ROVER
 

Vaši komentari

 Kliknite na mapu  
mars.jpg (177335 bytes)
Gde su roveri

Oluja  koja na Marsu besni više od nedelju dana uticala je i na aktivnosti Marsovih rovera. Roveri zavise od solarne energije; oni se napajaju energijom Sunca preko svojih solarnih panela, a pošto je oluja podigla u atmosferu velike količine prašine koja sada zaklanja Sunce onda ni paneli ne primaju dovoljne količine energije. Zbog toga su kontrolori u Nasi doneli odluku da za nekoliko dana (najmanje do 13. jula) odlože planirani ulazak rovera Opportunitija u krater Viktorija. Trenutno taj rover se nalazi na rubu kratera, na mestu Duck Bay (Zaliv pataka) i spreman je da se spusti u njega. Međutim kontrolori su ga zaustavili kako bi sačuvali zalihe njegove energije.

Postoje znaci da se prozirnost atmosfere na Marsu polako povećava, tj. da se oluja smiruje što bi značilo da je najgore prošlo. Situacija bi mogla i vrlo brzo da se popravi, ali ipak to treba sačekati i videti.

Meteorološka osmatranja na Marsu NASA vrši pomoću orbitera Mars Reconnaissanc. Podaci sa ovog orbitera pokazuju da je u pitanju lokalna oluja sa nekoliko područja visoke peščane aktivnosti. Oluja se kreće ka istoku i ka srednijm latitudama te podigla prašinu i na lokaciji drugog rovera, rovera Spirit, koji se nalazi na suprotnoj strani planete u krateru Gusev. Međutim nivo atmosferske prašine u Gusevu je ipak mnogo manji nego u području u kome se nalazi Opportunity.

Atmosfera Marsa je retka te ni najsnažnije oluje nemaju snagu oluja na Zemlji. Ali Marsove oluje su u stanju da podignu ogromne količine prašine u zrak. Ponekad oblaci prašine mogu da prekriju gotovo čitavu planetu.

Aleksandar Zorkić

(04.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Oppotrunity na putu bez povratka?

***

O Spiritu i blizancu

Spirit analizira tlo

***

MARS RECONNAISSANCE ORBITER

MARS RECONNAISSANCE ORBITER PRILAZI MARSU