Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Snijeg pada na Marsu!
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
mpl_snijeg.JPG (47090 bytes)
Jedna od prispelih slika s Marsa. Crveni kvadratići označavaju mesta koja treba detaljnije ispitati.

Prema upravo objavljenim rezultatima istraživanja kanadskih i američkih znanstvenika uključenih u projekt Mars Phoenix Lender, po svemu sudeći na Marsu pada snijeg!

Nikad dosad nije uočeno nešto tome slično na Marsu, a ni igdje u Sunčevom sustavuosim na Zemlji. Istraživanja obavljena pomoću laserskog sustava LIDAR i kanadske automatizirane metereološke postaje na letjelici ukazuju na to kako se snijeg na Marsu stvara na visinama od oko 4000 m te da sniježi sve do visina od 2000 m. Sadašnja istraživanja još ne mogu dati odgovor da li neke od sniježnih pahuljica dospijevaju i na Marsovo tlo, međutim u narednim tjednima pokušati će se dati odgovor na to pitanje.

Sam mehanizam stvaranja snijega u Marsovim oblacima sličan je kao i na Zemlji. Pojedini ledeni kristali postaju preveliki i stvaraju sniježne grudvice koje je zabilježila kamera na MPL.

Ukoliko se dokaže da sniježne pahulje na Marsu dospijevaju i do tla, to će biti važan momenat u razumijevanju hidrologije ovog pustinjskog planeta ali i dokaz o izmjeni vode između tla i slabašne atmosfere.

Dolaskom zime na polarnim predjelima metereološka će se sitacija nastaviti pogoršavati i letjelica će raditi u sve težim i težim uvjetima. Preostaje nam da se nadamo kako će „poživjeti“ dovoljno dugo da nam odgonetne tajnu sniježnih pahulja.

Ovo se otkriće podudara s naznakama kako su tijekom godine pojedini dijelovi Marsova tla izloženi sitnim vodenim oborinama – kiši.

Svaka nova misija na Mars iznova nam pokazuje kako se radi o jednom izuzetnom svijetu koji nas ne prestaje iznenađivati tajnama koje nam daje na kapaljku. A toliko toga nepoznatog i neočekivanog tek trebamo otkriti..

(05.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
 

Feniks

MARSOVO TLO PODRŽAVA ŽIVOT

Naše oči na Marsu: Na koji način Phoenix Lander vidi?

DOLAZE TEŠKA VREMENA ZA MPL

Prvi mraz na Marsu

Prvi put snimljen zvuk na Marsu