Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Prvi put snimljen zvuk na Marsu
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Zahvaljujući ljudskoj kombinatorici i mogućnosti prenamjene instrumenata smještenih na letjelici Mars Phoenix Lender (MPL) po prvi puta u ljudskoj povijesi začuli smo zvukove s Marsa!

 Kliknite na ilustraciju  
Sustav MARDI pomoću koje osluškujemo zvuk na Marsu

Prema riječima Petera Smitha, jednog od voditelja projekta MPL, letjelica na sebi ima sustav MARDI (MARs Descent Imager) koji je bio namijenjen snimanju tijeka amarsiranja letjelice i osluškivanja zvukova koji se pri tomu budu pojavili. Iako sustav na Marsu nikada nije upotrijebljen, znanstvenici su uspjeli reprogramirati računalo i uključiti kameru i mikrofon na njoj kako bi po prvi puta u povijesti uhvatili zvukove s Marsa.

Nakon uspješnog „oživljavanja“ uređaja a u svrhu njegova testiranja, naredili su robot ruci da se pomakne i lupne o Marsovo tlo. Na sveopće iznenađenje mikrofon je registrirao određene zvukove

Iako nitko nemože garantirati kako će mikrofon poput onog kojeg koristimo na mobitelima funkcionirati na Marsu, znanstvenici sada žure s izvođenjem eksperimenata zbog nadolazeće zime i skorog prestanka rada letjelice na tlu crvene planete.

Smatra se kako se zvuk na Marsu ponaša slično kao na visini od 35.000 m iznad Zemlje u uvjetima veoma rijetke atmosfere.

Pored nedavnih jakih indicija o postojanju kiše, pa čak i snijega, Mars nam je otkrio još jednu u velikom nizu tajni koje skriva svijet kojeg tek treba istražiti.

(05.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
 

Feniks

MARSOVO TLO PODRŽAVA ŽIVOT

Naše oči na Marsu: Na koji način Phoenix Lander vidi?

DOLAZE TEŠKA VREMENA ZA MPL

Prvi mraz na Marsu

Snijeg pada na Marsu!