Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
Letjelica "Messenger" preljeće Merkur
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

NASAina letjelica "Messenger" lansirana još tijekom avgusta 2004. godine preletjeti će 14. januara na udaljenosti od samo 200 km iznad površine planete Merkur. Prva je to letjelica nakon misije "Mariner 10" i stanke duge 33 godine koja će istraživati planetu najbližu Suncu. Zbog zakonitosti nebeske mehanike upućivanje misije ka Merkuru jedan je od najtežih zadataka astronautike. Letjelicama je potrebno dati veliku početnu brzinu da stignu na cilj, a zatim je još veći problem "parkirati" letjelicu u Merkurovoj orbiti zbog snažnog gravitacijskog utjecaja Sunca. Planeri misije morali su odigrati pravi međuplanetarni bilijar kako bi usporili letjelicu i doveli ju u putanju orbitiranja po željenoj putanji oko Merkura. Zbog toga je "Messenger" dosad izvršio dvadesetak korekcija putanje, većinu sa svojim raketnim motorima te jedan bliski prelet pokraj Zemlje i dva preleta iznad Venere (vršeći pri tome znanstvena istraživanja i kalibraciju instrumenata) kako bi polako dolazio k svom cilju.

 Kliknite na ilustraciju  
umjetnički prikaz preleta letjelice Messenger iznad Merkura
orijentacijska zvjezdana karta položaja Merkura na zapadnom nebu dana 14.januara 2008.

Prelet iznad Merkurove površine ne znači i kraj manevriranja letjelice. Tijekom oktobra 2008. i septembra 2009. čekaju ju još dva preleta iznad površine Merkura, a konačnu, željenu orbitu oko planete letjelica će dosići u martu 2011. godine. U tom trenutku letjelica će iza sebe imati prijeđenih osam milijardi kilometara tijekom sedam godina leta u svemiru.

Prilikom ovog preleta načiniti će se oko 1200 fotografija Merkurove površine u visokoj rezoluciji, odrediti strukturu njegove magnetosfere, istraživati sastav površine i razna druga mjerenja.

Zanimljivo je kako je upravo ovih dana Merkur u veoma povoljnoj poziciji za opažanje golim okom i to navečer nisko iznad zapadnog horizonta, oko sat vremena nakon zalaska Sunca gdje se vidi kao sićušna zvijezdica. Biti će vidljiv i narednih petnajstak dana, svakog dana mijenjajući svoj položaj na nebu, najprije sve više i više iznad horizonta a zatim će se ubrzano spustiti toliko nisko da ga početkom februara više neće biti moguće vidjeti. Na ovom svom putu Merkur će prividno proći veoma blizu planeti Neptun, no nju je moguće vidjeti jačim dalekozorom i uz upotrebu zvjezdanih karata.

Ugledate li ovu svijetlu točkicu na nebu, znajte da se tamo negdje blizu nje nalazi nevelika letjelica, djelo ljudskih ruku, čije će fotografije vrućeg svijeta najbliže Suncu uskoro puniti medijske prostore.

(12.01.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

Messenger kreće ka Merkuru

Lansiran Messenger

Problem

MESSENGER nišani Veneru po drugi put

Merkur

Više o zagonetkama Merkura i misiji Messenger potražite ovde.

Venus 2 Flyby

Poruka sa Merkura