Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Poruka sa Merkura

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

11. jan. 2008.

Ovo je prva slika Merkura koju je "MESSENGER" načinio 9.  januara 2008. godine sa oko 2,7 miliona kilometara. Načinjena je uskougaonom kamerom, koja čini polovinu MDIS instrumenta (Mercury Dual Imaging System). Merkur ima oko 4.880 km u prečniku, i slika ima rezoluciju oko 70 km/pixelu.
[
Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington]

Čitav naučni svet sa nestrpljenjem očekuje nedelju 14. januara, ne samo zbog prvog dana srpske Nove Godine, već više zbog jednog istorijskog digađaja koji je pred nama. Posle čitavih 33 godina jedna sonda će posetiti tajanstvenu planetu Merkur – radi se o Nasinoj letilici "MESSENGER".

Raketa "Boeing Delta II" koja je ponela sondu "MESSENGER" ka Merkuru.

Naučnici očekuju da će prikupiti oko 1.200 slika i podataka sa različitih instrumenata sa sonde, koji će možda uzdrmati temelje našeg znanja o Sunčevom sistemu.

"Mislim da smo na pragu velikih iznenađenja," izjavio je na telekonferenciji Faith Vilas, odgovorni naučnik misije. "Ovo je veliki poduhvat, i tenzija raste iz dana u dan," dopunio je Alan Stern, šef Nasinog naučnog tima ove misije.

"MESSENGER" ima u planu da istraži mineraloški i hemijski sastav Merkurove površine, prouči tanku atmosferu i magnetosferu, i da prikupi što više podataka o magnetnom tragu koji se vije iza planete.

Ovog puta, letilica će (u 8:04 ujutro po našem vremenu) proći na samo 200 kilometara od stenovite površine Merkura, i iskoristivši gravitaciono privlačenje, pripremiti se za još dva slična kočenja tokom ove godine i, konačno, zauzeti poziciju za budući ulazak u orbitu oko planete koji je u planu u martu 2011.

Sonda je nakon lansiranja 3. avgusta 2004. godine već jednom proletela pored Zemlje (2. avgusta 2005.) i dvaput kraj Venere (24. oktobra 2006., i 5. juna 2007.). Planirano je da će tokom ove 6,5 godina duge odiseje po unutrašnjosti našeg sistema i preko 15 krugova oko Sunca "MESSENGER" preleteti ukupno preko 7,9 milijardi kilometara. Trenutno je sonda prešla malo više od pola puta.

Nedeljni prelet će predstavljati prvu posetu ovom neobičnom i neistraženom svetu još od 16. marta 1975. godine, kada je "Mariner 10" izveo treći i poslednji krug oko najbliže planete Sunčevog sistema. "Mariner" je svojim skromnim instrumentima fotografisao samo jednu poluloptu Merkura – malo manje od polovine planete.

Naučni projekat "MESSENGER" (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) sedmi je po redu u Nasinom low–cost "Discovery Programu". Čitav program vodi dr Sean C. Solomon, u ime Karnegijeve institucije u Vašingtonu; u ime Nase, misiju vodi JPL, koji je i projektovao i napravio letilicu. Sve instrumente na sondi je takođe delo stručnjaka iz JPL. Motore na sondi je obezbedilo GenCorp Aerojet, Sacramento, Calif., a kompozitnu strukturu je napravio Composite Optics Inc., San Diego, Calif.

Naučni tim "MESSENGERA" čini impresivni spisak Nasinih eksperata, koga čine 46 naučnika iz 26 institucija. Njihov kompletan spisak možeš pogledati na http://messenger.jhuapl.edu/who_we_are/science_team.html

  

 

(07.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Messenger kreće ka Merkuru

Lansiran Messenger

Problem

MESSENGER nišani Veneru po drugi put

Merkur

Više o zagonetkama Merkura i misiji Messenger potražite ovde.

Venus 2 Flyby

Letjelica "Messenger" preljeće Merkur