Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sateliti
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
"Messenger" dokazao nekadašnji vulkanizam na Merkuru
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Pri svom nedavnom bliskom prolasku pokraj Merkura (14. januara), američka letjelica "Messenger" načinila je 1213 fotografija površine ovog neistraženog planeta najbližeg Suncu. Na nekima od njih uočene su geološke formacije koje nedvojbeno ukazuju na nekadašnju vulkansku aktivnost planete.

 Kliknite na ilustraciju  
Krater Spider na Merkuru, dokaz nedvojbene vulkanske prošlosti planete?!

Kada je prije tridesetak godina letjelica "Mariner 10" tri puta preletjela pored Merkura znanstvenici su na njenim snimkama uočili suspektne detalje koji su ukazivali da je Merkur nekada imao vulkane, no slaba rezolucija njegovih kamera nije to mogla sa sigurnošću dokazati. Sada su znatno sofisticiranije kamere napokon ukazale kako je Merkur nekada bio geološki aktivan svijet. Iako se na prvi pogled čini kako su Merkurova i Mjesečeva površina gotovo jednake, to ipak nije tako. Zbog znatno jače gravitacije, u okolici udarnih kratera na Merkuru postoji znatno više takozvanih sekundarnih kratera, koji su nastali padom krhotina izbačenih pri primarnom udaru. Uočen i je veliki krater nazvan "Spider" (pauk) smješten u regiji "Caloris basin" za koji nije jasno da li je posljedica samo udarnog kratera ili/i nekadašnjeg vulkana, obzirom na razmještaj i strukturu zidova te okolice kratera, iz kojeg se desecima kilometara uokolo protežu uzdignute nepravilne formacije poput paukovih noguu po čemu je krater i dobio ime.

Prema riječima profesora Roberta Stroma sa University of Arizona, ovaj bi krater mogao biti ključni dokaz o nepobitnoj vulkanskoj prošlosti Merkura.

Na te ćemo dokaze morati još počekati do slijedeća dva prolaska "Messengera" pokraj Merkura, u oktobru ove godine i septembru 2009. Kada 18. marta 2011. "Messenger" napokon uđe u putanju oko Merkura znanstvenici će imati najmanje godinu dana vremena za detaljna istraživanja ove nepoznate planete.

(31.01.2008.)


Komentari

09.02.2008.

Pozdrav za astronomiju!!! procitao sam vas clanak
o krateru Spider na Merkuru, da li je moguce da je kratera nastao udarom meteora o Merkurovu povrsinu i da je tom prilikom doslo do topljenja materijala zbog siline udara, i da su tom prilikom nastale pukotine oko kratera koje se pruzaju u svim pravcima?

Veliki pozdrav za vas!!!

Branislav

 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

 

AM Index
 
priključite se

Lansiran Messenger
2004.

***

MESSENGER PROLETEO PORED MERKURA

Letjelica "Messenger" preljeće Merkur

Poruka sa Merkura

PRVE SNIMKE DRUGE STRANE MERKURA

Telefonske slušalice na Merkuru!

Slike Merkura januar 2008.