Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
Telefonske slušalice na Merkuru!
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu
 

21. jan. 2008.

 Kliknite na ilustraciju  

"MESSENGER"–ova širokougaona kamera (NAC), kao deo Dual Imaging Systema (MDIS) je napravila ovu fotografiju (desno) Merkurove površine okupanu obližnjim Suncem. Još uvek neimenovani krater u sredini slike (prečnika 52 km) krije na svom dnu tajanstvenu strukturu u obliku starinske telefonske slušalice, za koju se nagađa da možda predstavlja trag minulih vulkanskih aktivnosti u ovom krateru.

Mnogočlani tim geologa pridruženih ekipi koja analizira podatke sa preko 1.200 fotki koje je poslao "MESSENGER" prilikom ovog fly–bya očekuje da će ovakve i slične slike pomoći u boljem razumevanju geoistorije Merkura, nabliže, najmanje i najmanje proučavane planete u solarnom sistemu.

Prikazani krater se nalazi na južnoj polulopti Merkura, onoj koju "Mariner 10" nije uspeo da skenira prilikom prve i jedine posete jedne ljudske letilice ovoj planeti pre 33 godine. Ovu vrednu fotografiju "MESSENGER" je načinio kada je bio na oko 19.300 km iznad planete, svega jedan sat nakon pericentra, tj. najbliže tačke. S kraja na kraj slike ima oko 236 km, a najmanji vidljivi krater oko 1,6 km u prečniku.

 Kliknite na ilustraciju  

Da je geološka prošlost Merkura bila burna vidi se i iz fotografija koje je "MESSENGER" poslao 14. januara 2008. Deo jednog velikog i starog kratera zauzima dobar deo donje leve strane ove slike. Sedna neobična stenovita struktura "Y" oblika preseca dno ovog kratera. Senke koje stvara Sunce sa desne strane na dnu kratera pokazuju njegovu stepenastu građu.

Pretpostavlja se da je struktura nastala tokom hlađenja i skupljanja Merkurove kore. Ovakve i slične detalje možemo da vidimo i na Mesečevim "morima".

Ova slika je načinjena svega 15 minuta nakon pericentra, sa visine od samo 5.000 km. Slika obuhvata oko 200 km2, a najmanji vidljivi detalj oma oko 400 metara u prečniku.

(21.01.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

AM Index

Knjige D. Dragovića

Molim te objasni mi Kalendar kroz istoriju

Molim te objasni mi
Kalendar kroz istoriju

MESSENGER

Misija i zagonetke Merkura

Misija zapela na rampi  (30.6.2004.)

Messenger - letelica za Merkur

Messenger kreće? (28.07.2004)

Lansiran Messenger

MESSENGER nišani Veneru po drugi put (januar 2007)

MESSENGER: Ponovo sa Venerom

Venus 2 Flyby

Poruka sa Merkura

Letjelica "Messenger" preljeće Merkur

MESSENGER PROLETEO PORED MERKURA

PRVE SNIMKE DRUGE STRANE MERKURA

Slike Merkura januar 2008.