Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Space Food

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

19. april. 2008.

Iako zvanično naša država više ne obeležava 1. maj, međuarodni Dan rada, običan građanin ima to u krvi, pa to ti je. Nisam izuzetak. Evo kako ja zamišljam tu proslavu: pozivam kumove i bliske prijatelje i odlazimo na desetak dana negde u prirodu na kampovanje. Moje je da osiguram puno dobre klope (i pića), hardver za pripremu, i postaram se, naravno, da se sve to lepo zbriše. Treba da mislim na to da hrana treba da bude propisno zapakovana i zaštićena da se nebi pokvarila. Nakon svakog obroka, a naročito nakon kampovanja, treba sav pribor dobro očistiti i pokupiti svo smeće  pre polaska kući.

E sličnu proceduru obavljaju i astronauti kada polaze u kosmos. Pripreme zavise od vrste hrane koju nose. Neka će biti pojedena u njenoj prirodnoj formi, kao što su kolači ili voće. Druga vrsta zahteva dodavanje vode, kao što su makaroni sa sirom, ili špageti. Naravno, inženjeri nisu na šatlovima i Međinarodnoj stanici zaboravili rerne koje će zagrejati hranu do prijatne temperature. U svemiru nema frižidera, tako da je hranu neophodno pravilno čuvati i pripremati da bi se izbeglo kvarenje, naročito ako se "gore" ostaje malo duže.

  Kliknite na ilustraciju        
iss001-324-002[1].jpg (170411 bytes)

Vidi se teretni brod za snabdevanje "Progres" kako pristaje na ISS 18. novembra 2000. Tom prilikom je doneo dve tone hrane, novu garderobu, alat, i praznične poklone od porodica posade. Fotografija je načinjena 35 mm kamerom, a film je kasnije predat posadi STS–97 da ga pošalje na Zemlju.

98_05017[1].jpg (294603 bytes) Vidi se trenutak kada u trenažeru bivši američki predsednik Klinton uzima prvi zalogaj svemirske hrane prilikom svoje posete Johnson Space Centeru. Tanjir mu pridržava američki senator John H. Glenn Jr., koji je tada bio na pripremama za povratak u svemir šatlom "Discovery". Onaj tamo što viri je Curtis L. Brown, komandant misije STS–95.
s99-05103[1].jpg (146531 bytes) Komandir misije STS–92, Brian Duffy, ispija osvežavajuće piće nakon ispitivanja hrane sa ostatkom svoje posade u Engineering and Applications Development Laboratory u Johnson Space Center (JSC).

Od začina su im dostupni kečapi, senf i majonez. So i biber su im dozvoljeni, ali samo u tečnom stanju, Razlog za to je što astronauti u bestežinskom stanju ne mogu da jednostavno posole/pobibere hranu. Takođe je to opasno i zbog mogućnosti da se zapuše ventilacioni otvori, ošteti oprema ili da začini dospeju astronautima u oči ili nos.

Astronauti, kao i sav normalan svet na Zemlji, jedu tri obroka dnevno. Nutricionisti su se pobrinuli da im hrana koju jedu obezbeđuje dobar balans vitamina i minerala. Broj kalorija zavisi od astronauta. Naprimer, malim ženama treba svega oko 1.900 kalorija dnevno, ali većim muškarcima treba i do 3.200 kalorija (znam neke kojima nije dosta ni 5.000 – zato ih neće u šatl). Takođe su ima dostupne i mnoge druge stvari za jelo po izboru, kao što su voćke, kikiriki–puter, piletina, šnicle, seefood, torte, bombome, i sl. Od pića ima kafe, čaja, đusa, voćnih šejkova i limunade. (Alkohol niko ne pominje, što je malo čudno, jer je krajem prošle godine procurela vest da se povremeno putnici u kosmosu dobro "urade". Naravno, NASA je to demantovala, i obećala da će "pokrenuti istragu, a eventualne grešnike kazniti". Hik, štuc.)

  Kliknite na ilustraciju        
s90e5001[1].jpg (280043 bytes) Komandir misije STS–90, Richard A. Searfoss, odabira šta će da jede u šatlu "Columbia". Ono što izabere, kači ča "čičak" iznad glave.
s104e5121[1].jpg (484199 bytes)

Kosmonaut Jurij V. Usačev priprema različitu vrstu hrane u modulu "Zvezda" na ISS.

Kao i na Zemlji, i kosmička hrana stiže upakovana, i ta ambalaža mora da se baca. Astronauti sve to nakon obroka bacaju u tzv. trash compactor koji se nalazi van spejs šatla. Mnoga ambalaža služi samo za to da se njen sadržaj ne razleti po kabini. Pakovanja su tako smišljena da su savitljiva, laka za rukovanje, kao i da zauzimaju najmanje prostora u transportnim kontejnerima.

Kome je od ove priče potekla voda na usta, evo mu jedan recept za space food, direktno iz svemira, bez prevoda. Kome uspe, nek' se javi i kaže mi kako je ispalo.

 Cornbread Dressing

   

Ingredient

%

Amount (g)

 

Cornbread, prepared, crumbled

39.50

869.00

12 cups

Chicken broth

40.90

899.80

3 3/4 cups

Onions, chopped

10.47

230.34

2 1/2 cups

Celery, chopped

6.15

135.30

1 1/2 cups

Butter, unsalted

2.52

55.44

1/4 cup

Salt

0.20

4.40

3/4 tsp.

Poultry seasoning

0.11

2.42

1 1/4 tsp.

Black pepper

0.07

1.54

1/2 tsp.

Parsley flakes, dried

0.04

0.88

2 tsp.

Sage, rubbed

0.04

0.88

1 tsp.

Total

100.00

2200.00

 

NOTE: Measurements in cups and teaspoons are approximate values.

Directions:

Preheat convection oven to 325° F. Conventional oven should be heated to 350° F.
Grease 9 x 13-inch baking pan.
Peel onions and puree in food processor. Place in bowl. Set aside.
Finely chop celery in food processor. Add to onion puree. Set aside.
Heat sauté pan over medium heat. Melt butter and sauté onion and celery mixture until soft (about 5 minutes).
Add to crumbled, prepared cornbread. Mix well. In a separate bowl, combine salt, poultry seasoning, black pepper, parsley and sage.
Add to cornbread-sautéed vegetable mixture.
Add chicken broth. Mix well. Spoon dressing into prepared baking pan.
Bake for approximately 35 minutes at 325° F or 350° F, depending on oven.

For space flight preparation: Baked dressing is transferred to metal tray and freeze-dried accordingly. One serving of cornbread dressing shall weigh approximately 145 g prior to freeze-drying and 50 g after freeze-drying.

Please note: This recipe is based on the "formulations" for actual space flight missions. Actual measurements are estimates.

It should also be noted, "space flight food" recipes are designed with significant flavoring to compensate for the freeze-drying process.
 

*Space Flight Food recipes are created using "formulations" instead of traditional recipes. This is because formulations are more "reproducible" than traditional recipes. Formulations use percentages and weights, which are exact measurements, as opposed to typical U.S. recipes that are more subjective and more susceptible to user errors.
 
 

(13.05.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

20 stvari koje niste znali o životu u kosmosu

Čovek u vakuumu

Hibernacija