Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Galaksije
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
galaksije
SPITZER SNIMIO POČETAK SUDARA ČETIRI GALAKSIJE
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 

Svemirski teleskop Spitzer ovih je dana snimio početak titanskog sudara četiri galaksije od kojih su tri veličine našeg Mliječnog puta a četvrta je nekoliko puta masivnija. Astronomi su do sada opažali sudare dvaju ili čak i triju galaksija, no nikada dosad nije snimljen ovakav titanski sraz više od milijardu zvijezda od kojih je bezmalo svaka masivnija od našeg Sunca.

Kada sudar završi oformiti će se nova, gigantska, galaksija sa preko milijardu sunaca i biti će jedna od najvećih poznatih galaksija u svemiru.

 Kliknite na snimak  
sudar_galaksija.jpg (68985 bytes)

Sve ove galaksije pripadaju skupu velikih galaksija poznatom pod oznakom CL0958+4702 i nalaze se pet milijardi svjetlosnih godina od nas. Ovakovi sudari dokazuju pretpostavku kako su velike galaksije nastale upravo sudarima manjih galaksija. Zanimljivo je kako se u ovakvim sudarima zapravo i ne događaju doslovni sudari zvijezda, već se radi o pravoj simfoniji milijarda različitih gravitacijskih utjecaja jednih tijela na druge zbog koje u konačnici nastaje nova, još masivnija galaksija. Neke od zvijezda prvobitnih galaksija biti će izbačene daleko u svemir i postati će samotni svemirski putnici.

Sudari u svemirskim prostranstvima česta su pojava, zbivaju se uslijed gravitacijskih privlačenja nebeskih objekata, a pri iznimno velikim sudarima masa nastaju kvazari i crne rupe.

Ni naš zvjezdani grad nije pošteđen "nebeske sudbine", kroz nekoliko milijardi godina sudariti ćemo se sa Andromedinom galaksijom koju je moguće vidjeti golim okom na noćnom nebu bez svjetlosnog zagađenja.

(08.08.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar

vrh

 

 

AM Index

 

Veliki sudar

Carina Nebula

Dve fotografije HST
(povodom 15 godina HST)

Hablov zoo galaksija

Hablovo ultra duboko polje

Maglina Orion