Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Instrumenti
 

Sadržaj AM

 

 

 

AM Index
 
priključite se

 

galerija
Hablov zoo galaksija
 

Ovo je još jedna iz čuvene serije fotografija dalekih područja vasione koju je načinio Svemirski teleskop Habl. Snimljen je delić neba (3,5 uglovne minute), u naizgled pustom području sazvežđa Fornax (Peć). Ipak, u toj pustoši krije se izobilje dalekih svetova. Mnoge galaksije nikad do sad nisu viđene. One se nalaze milijardama svetlosnih godina daleko u prostoru i isto toliko godina deleko nazad u vremenu. Njihova svetlost krenula je ka nama pre nego što je Sunčev sistem rođen. Na ovoj slici vidimo ih dok su još bile mlade.

Obratite pažnju na crvenu galaksiju levo, niže od sjajne centralne zvezde. Ona igra ulogu sočiva za veliku galaksiju iza nje. Svetlo od dalje galaksije je zakrivljeno oko nukleusa bliže galaksije te formira svetlosni luk.

Na fotografiji se vide i pojedine zvezde. One pripadaju našoj galaksiji, Mlečnom Putu. Najupadljivija je ta u centru. Zvezde se lako raspoznaju po dugim kracima koji kao da izviru iz centra zvezde. Ti kraci su posledica prolaska svetlosti kroz optički sistem teleskopa i oni nisu stvarni.

Ovaj snimak je nastao spajanjem više fotografija načinjenih tokom septembra 2003. godine. Ukupno, snimanje je trajalo blizu 40 sati.

 

Nova kamera na Hablu i nekoliko divnih fotografija
Hablovo ultra duboko polje - najdublji prodor u dubinu svemira do sada
Kraj Habla?
Kraj za Hubble space telescope? (11.02.2005)
''Habl'' dogurao cara do duvara
«HST» protiv «V838 MON» I USA kongresa(4.02.2005)
Dve fotografije HST - dve predivne fotografije teleskopa Habl objavljene povodom 15-godišnjice teleskopa.

(13.08.2005.)

vrh