AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Instrumenti

Instrumenti
Gnomon; dogled; 
kako je pronađen 
teleskop....
Radionica
Kako da osmatranje 
učinite prijatnijim
ATM
Kako da napravite 
teleskop
Portabl planetarijum
          
Sunčanik
Kako da napravite 
jednostavan sunčani
sat

Rečnik teleskopske
terminologije

Sadržaj AM

          

 

instrumenti

Portabl planetarijum

Prvi planetarijum je, kazu, napravio Arhimed iz Sirakuze pre oko 2200 godina. To je bila mala mehanicka naprava koja je pokazivala kretanje Sunca, Meseca i pet tada poznatih planeta. Od tada se planetarijum mnogo izmenio. Narocito u XX veku i narocito njegovom kompjuterizacijom.

Danas postoje veliki planetarijumi - projekcioni aparat smesten u ogromnu salu u koju stane na stotine gledalaca. Ali ima ih i sasvim malih pa i prenosivih planetarijuma. O jednom takvom bice ovde rec.

To je Starlab Portabl Planetarium. Zaista jeste portabl: kad se spakuje stane u dva kofera i jednu putnu vrecu (slika desno) i moze da ga ponese jedan covek. Pravi se u dve verzije: Standard iGiant (i ovaj Dzin takodje stane u tri paketa). Planetarijum se sastoji od kupole na naduvavanje,  projektora i ostalog pripadajuceg pribora. Kupola je napravljena od posebnog materijala otpornog na kisu i vatru, moze se postaviti na otvorenom prostoru ili pak u fiskulturnu salu neke skole. Unutrasnjost kupole je presvucena aluminiziranim slojem koji odlicno reflektuje svetlo sto omogucava dobru sliku. Vazduh u kupoli se prociscava svakih pet minuta.

         Standard               Giant
Precnik    4,8 m                 6,71 m
Visina     3,2 m                 4,12 m
Tezina     19,1 kg               38,2 kg
Kapacitet  25 odraslih/35 dece   60 odraslih/90 dece

Projektor je dovoljno mocan da podrzava raznovrsne programe i to ne samo iz astronomije vec i iz drugih prirodnih nauka.

O programima pogledajte ovde

>> veci snimak 62 Kb

>> Programi  >>


Vise o ovom planetarijumu:
http://www.starlab.com

[februar 2001]

vrh