Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Praksa
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
fizika
CERN rešava tajnu univerzuma
 

komentari

Mirza (Delibašić) Avdičević  

06.04.2008.

Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN), blizu Ženeve, otvoriće sutra vrata za posetioce na jedan dan pre nego što izvede eksperiment koji treba da reši tajne univerzuma, javile su agencije.



Organizatori očekuju da će više od 30.000 ljudi želeti da vidi veliki hadronski kolajder (LHC), najmoćniji akcelerator čestica ikad izgrađen, smešten na francusko-švajcaskoj granici u kružnom tunelu 100 metara ispod zemlje, dugom oko 27 kilometara.

Biće to jedina šansa da se vidi LHC pre nego što se aktivira.

Postrojenje je građeno skoro 15 godina i koštalo je osam milijardi dolara, a CERN, čuven kao mesto nastanka Interneta, sad će pokušati da ovde simulira Veliki prasak kojom je, prema naučnim terorijama, nastao kosmos, i nađe česticu koja treba da objasni tajne univerzuma.

"Tunel je duži nego londonska podzemna železnica, a detektori čestica popunjavaju praznine, pri čemu je jedan detektor veličine broda Vestminsterske opatije", objasnio je predstavnik CERN-a, Džejms Gilis.

"Veoma smo uzbuđeni zbog našeg ekperimenta, najvećeg u svetu, koji će nam, nadamo se, pomoći da razumemo stvari poput porekla mase i tamne materije u univerzumu", rekao je stručnjak za teoretsku fiziku profesor Malkolm Ferbern iz CERN-a.

U eksperimentu će se izazvati sudar protona, baš kao što je bilo u prirodi, ali će naučnici sada to moći da prate na monitorima.

"Biće to najveća energija koju je čovek ikad stvorio", naveo je Ferbern.

Međutim, eksperiment je izazvao kontroverze, a dvojica naučnika s Havaja uložili su zahtev sudu u Honoluluu da zatraži zabranu eksperimenta, jer, prema njihovom mišljenju, on može izazvati crnu rupu i uništiti Zemlju, pa čak i univerzum.

CERN je izveo mnoge proračune da dokaže da je eksperiment potpuno bezbedan.

(06.04.2008.)


komentari

06.04.2008.

Da, ovo poslednje mišljenje je izazvalo dosta kontroverzi, samo, ne znam koliko je u ovome imao ulogu BBC-jev igrano-dokumentarni film \"End Day\"... Većina laičkog sveta smrzla se od straha gledajući završne sekvence filma - pogotovo zato što se u njima prikazalo potpuno uništenje, za razliku prethodnih verzija \"sudnjeg dana\", u kojima je kao uništitelj nastupala isključivo priroda. Pogledati samo komentare na YouTube-u.

Nikola Matić
 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index

 

 U SUSRET EKSPERIMENTU U CERNU


OD ČEGA JE SVE OVO
Ni nakon 2600 godina traganja još nismo našli potpun odgovor na pitanje od čega je satkan svet. Ovo je priča o atomu i njegovim česticama.

PRAZNI ATOMI I POPUNJENA PRAZNINA
Dopuna za članak „Misterije nauke - OD ČEGA JE SVE OVO“

ATOM - Elementrane čestice (Standardni model)
Od čega je sastavljen atom? Šta je to spin? A štasu leptoni, šta kvarkovi?

CRNA RUPA CERNA
Približilo se vreme velikog eksperimenta. O Bože, šta će s nama biti!?

CERN - TRAGANJE ZA BOZONOM
Najmoćniji akcelerator na svetu uskoro počinje jedan od  najvažnijih eksperimenata koji su ikada napravljeni.
 

LHC - EKSPERIMENT JE POČEO


CERN započeo eksperiment veka

PROPAO SUSRET U SINGULARITETU

LHC u kvaru