Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
događaji
Izveštaj sa Japetic star party 2006.
 

Janko Mravik
mravic@neobee.net

Pogledajte
JSP 2006: album fotografija

Da idemo na Japetić, dogovarali smo se jos od prošlog star partija u Hrvatskoj. Trebala je da ide stara ekipa : ja, Radan i Gucić ali je Gucić morao da odustane zbog ispita na faksu. Odjednom mi Radan javlja da su zainteresovani još neki iz Skoplja i Novog Pazara. Odlično. Bilo je dogovor da će sa nama ići i Lajos Kiš iz Subotice i Zorkić Saša iz Novog Sada.
Sve je išlo po dogovoru do samog polaska. Odjednom se sve iskomplikovalo i jedan Skopljanac je odustao. Ajd dobro. Računam opet nas je seštoro. Ići ćemo sa dvoje kola. Odjednom mi se Lajoš ne javlja i saznajem da ni on ne može da ide. Sat vremena pred polazak javlja mi i Zorkić da ima takvih problema da na žalost i on ne može da ide. Ostade nas samo četvoro. Nalazimo se na auto putu i napokon krećemo prema Zagrebu. Uz malo lutanja uspeli smo da stignemo do Jastrebarskog.

Tamo nas čekaju Štromar i društvo u gradskoj kafani. Posle okrepljenja krenuli smo na Japetić. Jeste da smo bili prošle godine ali taj *lavirint* kroz obližnja planinska sela uvek predstavlja problem.

Vreme je bilo oblačno a prognoza za to veče i sutradan nije nam bila baš naklonjena. Bio sam ubedjen da ćemo ovaj star parti provesti u planinarskom domu ali...

Oko ponoći se razvedrilo tako da smo rešili raspakovati našu opremu. Tada se dogodilo nešto čemu se nisam nadao. Otkrio sam da na mom paralelogramu nedostaje kontra teg i šipka na kojoj stoje tegovi. Ostao je u mojim kolima koja sam ostavio na mestu sastanka sa Radanom i Novopazarcima. Nije mi se ništa gore moglo desiti. Moj dvogled 25x100 je skoro neupotrebljiv bez stativa tako da ga skoro nisam ni koristio to veče. Ipak ležeći na vreći za spavanje mogao sam da posmatram neke veće objekte tako da mi Andromedina galaksija ostaje za pamćenje.

Sutradan smo odmah krenuli u potragu za nekim pogodnim predmetima koji bi mi zamenuli nedostajuću šipku i teg. Na slici možete da vidite kako smo to rešili. Ceo dan je dvogled bio montiran na terasi ispred planinarskog doma tako da su svi prisutni mogli da se dive pogledu kroz njega. Verujte da ima šta da se vidi. Sa terase se vidi nekoliko sela u podnožju planine i grad Karlovac. Bilo je tu i nekoliko planinara koji su imali želju da malo virnu kroz dvogled. Naravno oduševljenje je bilo neizostavno. Posle podne smo se malo prošetali do takozvane piramide na samom vrhu Japetića gde je Novopazarac Enes izmerio preko JPS-a visinu od 888 m. Priroda na Japetiću se ne moze opisati rečima. To treba videti.

Predveče je odrzana izložba astrofotografija u muzeju grada Jaske (to je ime za Jastrebarsko od milja). Tamo su nas dočekali čuveni astronomi Hrvatske. Korado Korlević, Željko Andrejić i ostali članovi AD Infinitum. Izložbu je otvorio dogradonačelnik grada Jaske sa predivnim govorom.

Izložba me je zadivila. Jeste da sam neke od slika već video na internetu ali verujte da slike koje sam video na izložbi ni malo ne zaostaju za slikama velikih i čuvenih svetskih opservatorija.

Posle izložbe smo svi bili pozvani na obiteljsko gospodarstvo Krešimira Režeka koje se nalazi par kilometara od Jaske. Tamo su nas iznenadili sa prvoklasnim vinom i pitom i na red je došlo i dugoočekivano predavanje Korada o svetlosnom zagadjenju koje me je ubedilo u sve njegove kvalitete kako predavača tako i njegovog uticaja na razvoj astronomije u Hrvatskoj i šire.

Onda dolazi iznenadjenje večeri. Švedski sto. Mislim da me je to dokrajčilo. Puno odlične klope i kvalitetnog vina nas je dosta zadržalo tako da smo se na Japetić vratili poprilično kasno.

Na iznenadjenje svih vreme je bilo skoro idealno tako da je moj 25x100 došao do izražaja. Verujte da se dešavalo da njih desetak stoji u redu za posmatranje iako je na parkingu koji se koristi za posmatranje bilo još pet, šest teleskopa.

Kući smo krenuli pred samu zoru. Vid i Bobo su nas ispratili do samog Zagreba i pred samo pozdravljanje na auto putu smo jos jednom morali da vadimo moj dvogled. Na jutarnjem nebu su se mogle videti dve planete Venera i Saturn na jako malom rastojanju. To se nije moglo propustiti.

Mislim da ce Makedonac, Lajos i Saša Zorkić mnogo žaliti sto nisu mogli da idu sa nama i prisustvuju svemu ovome.

Sledeće godine idemo opet, pa nam se slobodno možete pridružiti.

Pogledajte
JSP 2006: album fotografija


(28.08.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

VELIKI JSP 2005

JSP 16-01.2005

JSP 16-01.2005 - fotografije

JSP 21.07. 2004.

Veliki JSP 2004

12.12.2004.

JSP 22.6.2003.