Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva i događaji
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
izveštaj
PGSP 2007 - Drago
 
Drago – AD ARISTARH
Kragujevac
drago@gmail.com
aristarh@ptt.yu  
Pogledajte
ALBUM SLIKA

Prvi, preliminarni dogovori oko odlaska na PGSP 07 pali su još na ovogodišnjoj Letenki kada smo se Janko, Radan i ja složili oko većine detalja. Ostala je samo nedoumica ko će još da nam se pridruži. Na osnovu kasnijeg interesovanja naša je procena bila da će nas krenuti makar petorica, ali prevarili smo se, jer su neki naknadno odustali iz raznih razloga i na kraju ostadosmo samo nas trojica (što nas nije ni malo pokolebalo).

 Kliknite
 
 
 
 

E, a kako smo do Petrove Gore stigli 14.09. to je posebna i vrlo zanimljiva priča. Dogovor je bio da se Radan i ja nadjemo u Beogradu i zajedno odemo do Šimanovca gde bi nas čekao Janko svojim autom. Tako je i bilo, pa smo sa Jankovim autom krenuli put Petrove Gore oko 14h. Posle nešto više od sat vremena prelazimo granicu i taman što se zahuktala priča o raznoraznoj astro opremi kreću prvi problemi sa autom tj. motorom koji je prosto prokuvao i ni makac. Šta sada-gde sada? Nekako smo (posle dva sata) uspeli da se "odvučemo" do obližnje Županje gde ostavismo auto da se kasnije odšlepuje do njegove kuće. U jednom trenutku smo pomislili i da se vratimo kućama ali se na kraju ipak nismo dali. Idemo dalje kako znamo i umemo. Uglavnom od tada smo promenili više autobusa vozeći se raznoraznim zaobilaznim putevima pa smo u Karlovac stigli oko 23h, gde nas je čekao Marko iz AD Infinitum. Na samu Petrovu Goru smo stigli nešto posle ponoći (umesto u ranim večernjim satima).

Umor i bes zbog problema na putu prosto su nestali kada smo videli nebo nad Petrovom Gorom i ekipu (većinom ADI-jevci) koja već uveliko uživala pod istim. Nebo je fenomenalno, M33 se videla golim okom bez problema. Pošto nismo nosili naše teleskope krenuli smo smo u razgledanje opreme i upoznavanjem sa njihovim vlasnicima. A imalo je kroz šta da se pogleda, a i sa kim da se popriča. Pored već legendarnog Bobinog foto-setup-a od dva Apo Pentax-a(75mm i 105mm), za koji je suvišan svaki komentar, bilo je tu i raznih Newton-a, refraktora, Schmidt-Cassegrain-a... Pored jednog teleskopa sam se zadržao.. hmm.. malo duže. To je 12.5" Discovery truss tube Newton koji me je oduševio. Njegov vlasnik, Mario, ima i kolekciju fenomenalnih okulara (Tele Vue Nagler i Panoptic) pa je kompletan utisak o ovom teleskopu jos jači. Najpre smo posmatrali Stephan's Quintet, grupu galaksija u Perseju koju je Mario našao i koja je na challenge listi objekata na ovom PGSP-u. Onda sam preuzeo teleskop i dok je njegov vlasnik bio malo odsutan, razgledao razne objekte, od Veil nebule u Labudu, otvorenih jata u Kočijašu, galaksija u Velikom Medvedu itd. Dao sam i mali doprinos izazovu PGSP-a pa sam u Labudu (tada i ne znajući da je na listi) našao Crescent nebulu, jedan od objekata sa liste. Uglavnom teleskop je zaista odličan, pogotovo u kombinaciji sa ovim, najkvalitetnijim okularima. Posmatranje se nastavilo sve do četiri-pola pet kada smo otišli u motel Muljava da prespavamo.

Subotu smo iskoristili za lagani obilazak i izlet do partizanske bolnice (očuvani kompleks iz II sv.rata) koja je nekoliko km udaljena od motela. Nakon tog izleta pao je lep i obilan zajednički ručak u motelu koji je za goste obezbedio organizator (Mmmmm bio je savršen). Posle kratke dremke otišli smo u kino salu, gde smo pogledali dva odlična filma, najpre jedan o Astronomskom kampu na Letenki 2007. god, a zatim i "Seeing in the dark"-o astro amaterima. Oba filma su nas prosto oduševila i ostavila bez teksta.

Noć subota na nedelju smo proveli ponovo na "terenu", koji je bio, čini mi se, manje posećen nego noć pre. Došao je i Vid sa njegovim foto setup-om i 10" GSO reflektorom. Bio je tu i jedan 8" Schmidt-Cassegrain Celestron na ADM Go To montaži-fenomenalan teleskop, te još nekoliko Newtona. Nebo ponovo vedro, ali ne kao prošle noći kada je Mlečni put tako blistao da je to bilo zaista neverovatno.

Najuporniji su bili Bobo i Vid koji su fotkali i posmatrali nebo sve dok oko 04h nije naišla magla. Ostali su u medjuvremenu polako otišli na spavanje dok smo se Janko,Radan i ja smo se polako spremali za put. Sa prijateljima iz ADI-je smo se rastali oko 04h i krenuli na put koji je ponovo protekao u presedanju iz jednog autobusa u drugi.

U Srbiju smo ušli oko 12h a onda smo u Šimanovcima ostavili Janka koji je nastavio do kuće preko Novog Sada. Radan i ja smo nastavili dalje put zajedno sve do Lapova gde sam se pozdravio sa njim i ponovo čekao bus do Kg-a.

U Kragujevac sam stigao oko 16h ukupno promenivši tačno 13 različitih prevoza od početka do kraja ovog puta, ali vredelo je....

Zahvalio bih se domaćinima na gostoprimstvu (a naročito Marku i Vjeki koji su nas dovezli od Karlovca do Petrove Gore i nazad) a do sledećeg astro susreta

Vedro nebo

Pogledajte
ALBUM SLIKA

(18.09.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

PGSP 2007 - Star party na Petrovoj Gori

PGSP 15.-16.8.2007. (Mali PGSP, uvod u veliko okupljanje)

PGSP 2007 - izveštaj BS

Odavde do PGSP-a