Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 
 

Sadržaj AM

 

 

NSPoint
Izveštaj
Geminidi 2006
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

ALBUM

Posle Leonida koji su nas dosta razočarali svojom brojnošću rešiili smo da idemo na geminide koji su dosta standardniji i zanimljiviji. Nadali smo se lepom vremenu i planirana je brojna ekipa koja je trebalo da ih registruje po IMO standardima no i da ih ulovimo na fotoaparatima koji su se namnožili u poslednje vreme. Plan je bio da se krene ranije i da se vrati ranije jer je bio radni dan a i zima je ljudi moji, pa ko će to izdržati satima . Trebali smo krenuti oko 18:30 h ali nas je vreme zezalo maksimalno. Celog dana oblačno ali neznamo na kojoj su visini oblaci. Konsultirali smo sajtove i  hidrometeorološki zavod koj nas nije ohrabrio. Navodno oblaci su do visine od 1500 m a naše posmatraško mesto ( Rudine ) je na nešto nad 1000m. I tako je pala odluka da se odlazak na geminide odloži. Posle toga sam zaspao, onako malo razočaran.

Međutim negde oko 19 h pozvao me Martin (to je momak koji nije naš član, međutim se jako napalio na astrofotografiju), pa je rešio da rizikujemo samo zato što su se pojavile neke zvezde na nebu. Nekako ubrzano smo se ekipirali nas četvorica i negde oko 21:00 h smo bili na Rudinama. Nebo je bilo skoro 80% oblačno, pa smo rešili da malo pričekamo i da vidimo kako će se stvari na nebu razvijati, te smo se prošetali do vidikovca. U međuvremenu smo primetili desetak meteora koji su prolazili po procepima koji su postajali sve veći, a broj meteora se značajno povećao. Stoga smo rešili da se namestimo teleskop i aparate za slikanje, a naš gajger milerov borjač za meteore aka Martin svegledajući , se pripremao za brojanje. Meteori su padali neprestano tako da sam sa mobilnog pozvao one koji su odustali da se organizuju i pod hitno dodju ali samo su Andreje the prezident i Deki the one su uspeli da dođu tek oko 23 h. I tako smo nas šestorica bili na straži da pazimo da nam se ne zaleti neki od većih geminida a da ga niko ne registruje .  Foto aparati su slikali sve u šesnaest ali koliko ja za sada znam ništa (i brojem – nula) nismo uspeli registrujemo. Dosta nam je smetao i veliki mraz koji se uzrokovao da nam se zaledjuju objektivi tako da smo dosta vremena gubili na brisanju grejanju itd.

A bilo je sjajnih meteora koji su nam prolazili kroz vidno polje objetiva ali na slikama ih jednostavno nema. U toku večeri zabeležen je jedna vatrena lopta od oko -5 m do -6 m, nekoliko sa sjajem -2 m i -3 m i veći broj sa magnitudom oko nule (+/- 1).

U međuvremenu stanje na nebu se naizmenično pogoršavalo i pobolšavalo tako da smo negde oko ponoći imali skoro 100% vedro nebo. U jednom momentu nam se desilo da vidimno pravi pljusak tj. 6 ili 7 meteora za manje od 3 sekunde, pa vi sad možete sami sebi stvoriti sliku koji su to uzvici (čitaj urlici) zadovoljstva bili .

Mesec koji se skrivao iza debelog oblaka na istočnom delu horizonta se pojavio nede oko 1 h po ponoći i počeo polako smanjivati graničnu magnitudu. Onako promrzli smo rešili da ipak napustimo „stražu“ negde oko 2 h i da krenemo kućama.

Naš brojač tj. Martin nas je izvestio da je za dva sata (pri ne baš idealnim uslovima tj sa dosta oblačnosti) uspeo da izbroji 149 meteora, što geminida što sporadika. Izveštaj za IMO očekujemo svakog dana, a njegov izveštaj je objaveljen na našem websajtu (http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1059 ).

Dodatak

 
Detalj sa fotografije levo (crveni pravougaonik) preosveteljen kako bi se bolje uočio meteor
Veća slika 305 Kb  

Kasnijim pregledom novijih slika ipak smo uspeli da pronađemo jedan meteor koji je usto bio i geminid. Znam da nije mnogo i da će neko reći „jedan ko nijedan“ ali  da znate kako je lepo kad od ničeg napravite tj. pronađete i taj jedan meteor . U foto ALBUM možete videti puno slika koje su napravljene te večeri pa ako vi pronađete još koji, javite.

(05.11.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

AM Index

 

Kometa u pokušaju
Jureći Kometu
Kometa, treća sreća