Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Izveštaj
Jureći Kometu
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 Pogledajte album fotografija  

A L B U M >>

 


Kao što ste čitali iz prethodnog mog izveštaja u pokušaju da ulovimo kometu Swan nismo uspeli zbog guste magle na horizontu. Zato smo organizovali novu hajku na nju ali sada na severozapadu nešto malo posle zalaska Sunca. Nalazila se između Lovačkih pasa i Volara. Magnituda negde oko 8. Martin Vesna i ja smo krenuli malo ranije jer smo morali da stignemo na vreme da postavimo, useverimo, izbalansiramo i spremimo teleskop da bi slikali kometu.

Vreme i ovog puta nam nije bilo naklonjemo. Kada smo krenuli iz Skoplja iz minute u minutu se vreme naoblačavalo ali kada smo došli na Rudine videli smo da ćemo možda imati sreće sa kometom jer je taj deo neba bio čist. Međutim oblaci su pretili da brzo zatvore celo nebo. Onako u žurbi smo locirali kometu i uperili teleskop i uspeli da napravimo jednu fotku od oko minute. Pokušaj da napravimo fotografiju sa dužom ekspozicijom su osujetili oblaci što se može videti na slici. Taj deo neba je duže vreme bio pod gustim oblacima i više nismo imali prilike da je uslikamo.

Posle komete smo pogledali oko sobe i skoro da nismo videli čisto parče neba. Malo smo sačekali (onako optimistički) i neki delovi neba su se polako počeli otvarati. Kako se koji deo neba otvarao tako smo jurili za objektima da bismo nešto uslikali. Rezultate tih slika možete videti. Na slikama je označen objekat i sa koliko sekundi ekspozicije su slikani. Inače slikano je sa našim novima aparatom Canon Eos 20 D-H, a objektiv koji smo koristili je 200mm.

Dok su nebom vladali oblaci malo smo se igrali i slikali svetlosne efekte koje daje zeleni laser pointer u kombinaciji sa raličitim lampama koje smo imali. I rezultate te igre pogledajte u priloženim slikama. Ima tih slika ohoho, pa sam odabrao samo one naj naj .
Eto đta sve može da izađe kombinacijom oblačnog neba i astronomima sa novim igračkama hm, opremom .

Važno je ipak da nam je lov na kometu uspeo. Doduše iz drugog puta ali to je to.

Pozdrav

 Pogledajte album fotografija  

A L B U M >>

(16.10.2006.)


Komentar?

Vaąe ime:
Vaą e-mail:
Predmet:
Vaą komentar:

vrh