Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 
 

Sadržaj AM

 

 

NSPoint
Izveštaj
Kometa opet
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

ALBUM

Pošto je kometa Swan očigledno bila događaj meseca na nebu rešili smo da odemo da je još jednom usnimimo. Taman kada smo pomislili da smo završili sa kometom i da više nije interesantna, ona je rešila da nas obraduje i izazvala je neku reakciju u samoj sebi i da podigne svoj sjaj za oko 100-inak puta, pa je od 8. došla na 4 magnitudu i mogla se videti golim okom. U šali smo prokomentarisali da su to izazvali blicevi aparata koji je slikaju .

U utorak je bilo lepo (ili što bi se reklo za ovo doba godine, hladno), pa sam sa Lazom krenuo malo kasnije jer sam zaboravio da se promenilo vreme, pa se sada ranije smračuje. Nismo imali puno vremena pa smo otišli iznad grana Skoplja na planini Vodno. Imalio smo vreme da namestimo teleskop i da ga odokativno useverimo. Mesec je dosta smetao jer je osvetljavao nebo tako da kometu nismo mogli videti golim okom ali se teleskopm veoma lepo videlo svetlije okolina jezgra sa komom uokolo. Od repa skoro ni traga.

Napravili smo nekoliko fotografija sa celestronom 80mm ED i sa 135 mm (poznatiji kao Jupiter) objektivom im na kraju sa 55 mm kanon objektivom. I pored svetlosti Meseca i Skoplja koji su valjano uništavali nebo ipak smo uspeli da napravimo nekoliko fotki. Od tih fotografija napravljena je i animacija koju mozhete videti u prilozhenim slikama.

Za sada ćemo kometu ostaviti na miru, jer je toliko hladno da mi se ne izlazi na teren bez nekog posebnog povoda. Sledeće izlaženje na teren se planira tek za noć leonida, pa dotle ovo bi bilo to.

Pozdrav iz Skoplja.

Pogledajte ALBUM fotografija sa ovog posmatranja

(05.11.2006.)


Komentar?

Vaąe ime:
Vaą e-mail:
Predmet:
Vaą komentar:

vrh

 

AM Index

 

Kometa u pokušaju
Jureći Kometu
Kometa, treća sreća