Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Izveštaj
Keš  za planete i Mesec       

 

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Pogledajte:

ALBUM SLIKA SA TRGA

Naše društvo (Skopsko AD) nema baš puno sponzora, pa smo prinuđeni da se snalazimo kako znamo i umemo. Jedan načina da se skupi novac je i taj da se iznesu teleskopi na centralnom trgu u Skoplju (ploštad Makedonija) i da se skromno naplati od znatiželjnih prolaznika. Ovih dana prilika za to je bila više nego dobra. Satrurn i Venera su bili veoma blizu, a  kad bi te planete zašle iza zgrada onda je tu bio Jupiter i uvek dobar Mesec.

Bilo je puno građana koji su poželeli da vide šta se tu dešava sa teleskopima i efekat „igra mečka“ je opet uradio svoje pa su se opet čekali dugi redovi da se dođe do teleskopa i da se na desetak sekundi pogleda planeta ili Mesec.

Sa dva teleskopa i nekoliko članova smo odradili odličan posao. Grđani Skoplja i njihovi gosti su billi uglavnom zadovoljni, a naročito su bili zadovoljni stranci koji su se našli u Skoplju. Reakcije su po meni uglavnom bile dobre kod Saturna i kod Meseca, ali ni Jupiter nije zaostajao naročito kada smo gledali prelazak senke Ioa i Ganimeda preko diska Jupitera.

Zbog dobrog keš efekta već se planiraju i druge slične akcije.

(08.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Nedavno stiglo od Skopskog AD

Valcer Meseca i Saturna

GRRRRRRRRRR!

Prilep 2007

Kokino, megalitska opservatorija