Slika meseca: april 2000.

Mesec [65 Kb]

Mesec je jedini prirodni satelit nase Zemlje. Po jednoj teoriji on je i dete Zemlje. Nastao je pre vise milijardi godina od materijala koji se otrgao od nase planete kada je u nju udarilo neko veliko telo.

Ali za nas Zemljane Mesec nije samo veliki kamen koji kruzi oko nase planete. On je nemi svedok citave nase istorije. Nastao je pre cetiri i po milijarde godina, milijardu godina pre nego sto ce na Zemlji nastati prvi celijski organizmi. Mesec je video sve nase ratove, sve padove i uspehe. Nema naroda koji u svojoj tradiciji nema neku posebnu pricu o Mesecu.

Krateri su najbrojniji stanovnici Meseca. Nose imena ljudi kojima se ponosimo. Na severu stoje Platon i Aristotel. Malo nize je Aleksandar Veliki. Tu je, ne zbog svojih ratova, vec zbog helenizacije citavog tada poznatog sveta. Na Mesecu je i veliki Cezar - zbog astronomije i kalendara. A levo od njega je Rudjer Boskovic. U velikom Mesecevom okeanu, Okeanu Oluja, nalaze se Aristarh, Kepler i Kopernik. U blizini je i Arhimed. A vidite li onu snezno belu pegu na jugu iz koje izviru dugi beli zraci? To je Tiho, najveci osmatrac neba do pojave teleskopa....


Vise o Mesecu u AM:
Mesec

slika meseca
1999 decembar 
2000 januar  februar  mart  april maj jun jul avgust septembar oktobar novembar decembar
2001 januar  februar  mart  april maj ......................................... ..... novembar decembar
2002 januar  februar  mart  april maj jun jul avgust septembar oktobar novembar decembar
2003 januar  februar  mart  april maj jun jul avgust septembar oktobar novembar decembar
2004 januar  februar  mart  april maj jun jul avgust septembar oktobar novembar decembar
2005 januar  februar mart   april maj jun jul avgust septembar oktobar novembar decembar
<< HOME

vrh strane