Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Teorija
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
osmatranja
Noć uličnih astronoma 2008

izveštaj iz Bačke Palanke

Vaši komentari

amblem.jpg (19112 bytes)

I ove godine, kao i prethodne, naše društvo Univerzum iz Bačke Palanke se prijavilo na međunarodni skup astronoma, ali svako u svom gradu, u čast Johna Dobsona.

Cilj akcije se sastoji u tom da svi prijavljeni, iznesu svoj teleskop u svom gradu i pokazuju lepote neba slučajnim prolaznicima.
Na našu žalost vreme je bilo takvo da gore nije moglo biti. Pljusak.
Da nam akcija ne bi propala, mi smo to pomerili jedan dan kasnije što se pokazalo odličnom idejom.

  Kliknite na sliku  
noc.jpg (142299 bytes)

Ceo dan je bilo sunčano tako da smo rešili da se okupimo. Već smo mislili da ničega neće biti jer su se oko 19h počeli navlačiti oblaci. Ipak smo otišli do centra grada, malo sačekali i gle... Mesec je izvirio. Teleskop je bio smontiran u minuti. Grad je u to vreme vrveo od prolaznika, tako da nam posmatrača nije falilo. Posle svih povećanja, koja smo mogli da podesimo u teleskopu, posle mnogo uzdaha i neverice, prešli smo malo na Saturn, koji je posle Meseca, bio premalen.

Sat vremena posle, opet oblaci. Naj uporniji su čekali ali to je bilo sve za večeras. Piće u obližnjem kafiću je poslužilo za nastavak astronomskih priča, i dogovor oko sledećeg posmatranja.

U onoj velikoj gužvi smo zaboravili da slikamo tako da smo to uradili na samom kraju posmatranja.

Janko Mravik

(15.04.2008.)


Komentari

15.04.2008.

Bez sumnje, najbolji predstavnici astronoma amatera u Srbiji su u ovoj akciji pokusali da namame siroku publiku i zainteresuju slucajne prolaznike za astronomiju. Bilo bi lepo da se napise neki mali izvestaj za Projekat 100 sati astronomije :) ciji je koordinator, kako vidim vec uuuveliko u akciji! Svaka cast, svaka cast, svaka cast!

Natasa Stanic


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

Noć uličnih astronoma 2008 - Korčula

2007.

Noć uličnih astronoma

Noć uličnih astronoma - izveštaj iz Bačke Palanke

Izveštaj iz Korčule