Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sijalica
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
ligh pollution
UNIŠTAVANJE NOĆI
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

OLIGARHIJA KAPITALA UNIŠTAVA i DNEVNI i NOĆNI KRAJOLIK i DUŠU NAŠEG PODNEBLJA

Istra, rajski lijep prostor na kojem živimo, eonima je odolijevao nasrtajima na svoje ljepote.
Danas, ljudsko neznanje, nebriga i parcijalni interesi kapitala ugrožavaju dušu našeg kraja i nas samih.

Vulgarno iskorištavanje ekosustava, nemjerljivi ožiljci na dnevnom i noćnom krajoliku, besprimjerna devastacija lokaliteta za koje ni uz svu civilizacijsku pismenost ne možemo sa sigurnošću odrediti njihovu pravu namjenu (osim saznanja da se radi o prvoklasnim ostavštinama naših predaka) odraz su pravog stanja stvari kojega diktiraju – neznanje, nebriga i novac.

    Kliknite na fotografiju
Snimili: Marcela Rasonja & Marino Tumpić, 18.08.2006., Canon S2IS + tripod

Oštećenje ili gubitak takovih lokaliteta predstavljaju pljusku nama samima i nemjerljivu sramotu pred čitavim čovječanstvom!

O nama samima ovisi hoćemo li nekome omogućiti basnoslovno i bezobzirno bogaćenje na račun svih nas, svih koji su bili prije nas i svih koji će doći iza nas ili ćemo svi zajedno uživati u prirodi, kulturi, i znanju.

Krajem proljeća na noćnom nebu Kanfanara i Istre, pojavio se još jedan simbol boje šuštavih novčanica.

Beskrajno ružna zgrada Tvornice duhana Rovinj i njeni čelnici nisu oskrnavili samo dnevni već i noćni krajolik Istre, novopostavljeni reflektori, usmjereni u nebo (zar nije cilj noćne rasvjete rasvjeta ulica, cesta, parkirališta..??) iscrtavaju nestvarni svjetleći kvadrat na nebu koje pripada svima nama..toliko nestvaran da su nas astronome zbog toga nekoliko puta nazivali sa današnjeg "112" zbog dojava ljudi da se neki čudni svjetleći objekt nalazi iznad Kanfanara.

Preskupa i nepravilno montirana rasvjeta TDRa uz onu čvorišta istarskog ipsilona Kanfanar pretvorila je noć iznad Kanfanara u dan.

Nedavni posjet kolega astronoma iz Slovenije i obilazak tih dvaju lokacija doslovce ih je sablaznio svojom nakaradnošću, a poznato je da zbog nedostatka noći nije moguća, primjerice, zdrava, ekološka poljoprivreda!

Reklamni slogan "Pozdrav iz Rovinja" postao je tako simbol trovanja i ljudskog tijela i duše, pušenje više ne ugrožava samo naša pluća već i naše oči i iskonsku sliku noćnog neba prepunog zvijezdama.

Da ironija bude veća, na službenim stranicama TDRa stoji jasan natpis kako je politika tvrtke maksimalna zaštita okoliša u koju se ulažu znatni novci.

I zaista, veliki su novci uloženi kako bi se noćni okoliš – ne sačuvao već totalno devastirao
Sramotno, bezobrazno, tužno i bahato od investitora do projektanta i obratno.
Upravo je ovih dana po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Malom Lošinju demontirana armatura javne rasvjete koja je u malom selu Ustrine zaklanjala put ka zvijezdama. Hoće li ovaj natpis pronaći put ka svijesti odgovornih ili je i nama potreban sudski put ka očuvanju prirode?

(14.09.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Svetlosno zagađenje - Na našoj planeti ima sve manje mraka. Iz gradova zvezde se već skoro i ne vide. Pogledajte karte osvetljenosti sveta, Evrope i Balkana

Ph. Harrington: Nacrt energetski efikasnog spoljnog noćnog gradskog osvetljenja

Isključite sijalicu

www.lightpollution.org - Prikaz sajta o svetlosnom zagađenju.

Osnovi problematike svjetlosnog zagađenja. Opsežan tekst o problemaatici svetlosnog zagađenja