Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sijalica
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
ligh pollution
Novigrad dobitnik glavne nagrade
 
Ovaj članak bi trebalo da bude inspirativan za sve gradske vlasti. Nažalost, u većini slučajeva to neće biti slučaj.
Izvor:
http://www.astro.hr/cdsa_news/2006/20060920_LP_Novigrad/20060920_lp_novigrad.html

Svjetska organizacija IDA - International Dark-Sky Association (IDA) dodijelila je, 16. rujna 2006. u Portsmouthu, Engleska, nagrade za ekološku javnu rasvjetu za Europski kontinent. Prvu nagradu, za naš Grad Novigrad, preuzeo je hrvatski predstavnik na simpoziju IDA-e, K. Korlević i u Novigradu je, uz čestitke svima koji su u doprinijeli da se do toga dođe, i u ime CDSA uručio Gradonačelniku Novigrada.

Posebnim zalaganjem odgovornih osoba Grada Novigrada, a nadasve gradonačelnika Antea Milosa i pročelnice Sandra Rugani Kukulian, njihov je grad prvi u Hrvatskoj snažno krenuo u akciju zamjene postojeće, energetski neučinkovite i ekološki štetne javne rasvjete za životnu sredinu prihvatljiviju javnu rasvjetu. Tako kompleksan zahvat bio je moguć korištenjem zajma Svjetske banke i posebnog ugovora s HEP-ove sestrinske kompanije HEP-ESCO koju vodi direktorica Gordana Lucić.

Zamijenjeno je ili dodano 697 ekoloških i kompromisnih rasvjetnih tijela, tri kontrolna centra i jedan regulator snage. Tijekom noći se snaga rasvjete spušta usporedno s jenjavanjem prometa i života grada. Smanjenje potrošnje električne energije iznosi 20% ili 80.000,00 kuna/godišnje.

Drugo je mjesto dodijeljeno talijanskom gradu San Benedetto Po, treće njemačkom Augsburgu a četvrtu, počasnu nominaciju je dobio grad Hostetin iz Češke republike.

Kao europski pobjednik, Novigrad ulazi u odabir "naj" grada u svijetu, što se tiče projekata na polju energetske učinkovitosti i zaštite prirode kroz prevenciju svjetlosnog onečišćenja.

Sve nas raduje nagrada i smanjenje svjetlosnog onečišćenja, ali treba dodati da iza cijele te priče stoji i Turistička zajednica Istarske Županije, koja je u suradnji sa Zvjezdarnicom Višnjan kroz akciju "Neka naša Istra blista - ali ne po noći", organizirala i predavanje o toj problematici u Novigradu, koje je potaknulo cijelu priču..

Prošlo je nešto više od pet godina od početka akcije za zaštitu ciklusa dan noć te nastanka hrvatske udruge za zastitu noci - CDSA i već imamo cijeli niz pozitivnih primjera i Europsko priznanje jednom od projekata u Hrvatskoj! Vrijeme je za biti ponosno, ali i za osmišljavati iduće korake jer smo taj problem u Hrvatskoj tek načeli

(20.09.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Svetlosno zagađenje - Na našoj planeti ima sve manje mraka. Iz gradova zvezde se već skoro i ne vide. Pogledajte karte osvetljenosti sveta, Evrope i Balkana

Ph. Harrington: Nacrt energetski efikasnog spoljnog noćnog gradskog osvetljenja

Isključite sijalicu

www.lightpollution.org - Prikaz sajta o svetlosnom zagađenju.

Osnovi problematike svjetlosnog zagađenja. Opsežan tekst o problemaatici svetlosnog zagađenja