AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Pitajte
astronoma


Kosmoloska pitanja

Mala tela i teleskopi

Zasto dan ima
24 casa

Plamen u
bestezinskom stanju

Sadržaj AM

          

 

Stiglo nam je vise pitanja za g. Korlevica kao eho na nas online razgovor sa njim.

Dejan Dimitrijevic iz Nisa pita:

Dragan Miladinovic iz Novog Sada pita:


???    Da li u Hrvatskoj i dalje izlazi i na ovim prostorima nekada poznati zagrebacki SF magazin "Sirijus", te i ako je i dalje ziva ova periodika, kako je moguce doci do nje? Pitanje jeste vise literarno pitanje, ali stoji i primedba da jos nismo sreli astronoma koji ne cita barem s vremena na vreme SF.
 
K. Korado:    Sirius je odavno vec prestao izlaziti, a nasljedila ga je "Futura". Futuru ne citam, iako se ponekad nadje i hrpa starih brojeva na kioski po snizenoj cijeni.

Inace zbog prvog broja "Siriusa" bio sam u gimnaziji pokupio takav "kolac"... Mogao sam birati: Procitati, u dah, prvi broj Siriusa ili se spremati za ispit, zna se sto sam odabrao...

Sljedile su godine "gusenja" u SF-u, zahvaljujuci privatnoj biblioteci Maria Dajcica iz Pule, koji je imao vise tisuca naslova, sto na hrvatskom, srpskom, talijanskom i engleskom jeziku. Ja nazalost (zbog skucenog stana) svoje knjige imam u kartonskim kutijama (negdije oko 600 SF naslova).

U posljednje vrijeme manje citam SF i to uglavnom kad sam na putovanju.

???    Kako ste se osecali kada ste prvi put spoznali da ste otkrili novu kometu?

K. Korado:    Bedasto. Prvi komet koji smo otkrili mijesec dana prije Amerikanaca nije nam niti pripao i umijesto imena Visnjan-LINEAR nazvan je: COMET P/1998 VS24 (LINEAR). Bio je to presedan da se komet nazove samo imenom drugog otkrivaca, te
da se napusti pravilo "prva dva".
http://cfa-www.harvard.edu/iauc/07000/07071.html

Za drugi i treci je bilo razlicito. U principu, nakon otkrica i slanja podataka u CBAT ceka se objava IAU Cirkulara. Svi otkrivaci s kojima sam to komentirao (Hergenrother, Spar, Scotti, Gehrels...) imali su slican osjecaj koji dobro opisuje Tim Spahr u ovom pismu:

######################
... (snip) .....
hahahaha
..(snip) .....
:-)
Carl told me that you had a comet on the way.
Kind of like waiting for a child, eh?
I will get to the bottom of this bu22 business!
I swear it1!!
see ya later, pal.
Tim
######################

Dakle kao kad se ceka rodjenje djeteta ... iako je stvar iracijonalna jer sam nasao i puno vecih komada oko Sunca. Ni za ime nije bitno jer vec ima i komet "Korlevic" i asteroid "Korado" ... ali tako to dodje ...valjda zbog tradicije ...

???    Da li na vasoj opservatoriji imate problema sa " light pollution"?.....
 
K. Korado:    Da, dosta pa se i kanimo seliti na novu lokaciju. U medjuvremenu "tamanimo" uz dozvolu Opcine (i bez nje) sve sto stignemo.
 
???    ....i da li se u Hrvatskoj nesto preduzima radi njenog prevazilazenja u skladu sa iskustvima IDA (Int. Darksky Assoc.)?
 
K. Korado:    Tako, tako. Jedan od pokusaja je i: http://www.astro.hr/news_2000/2000_/Liburnia/liburnia.html Ostalo se tek priprema, kad sazrije vrijeme ... Sad pokusamo gurati neki zakon s tim u svezi kroz Sabor (sigurno nas stave u ludnicu). Light pollution je problem u drzavi nakon sto je sve drugo sredjeno.... svi jedva cekamo da dodje i red na njega ...
???    Da li u Hrvatskoj mozete nabaviti sav materijal za brusenje ogledala?

K. Korado:    Vise manje da, uz malo 'muljaze'.

???      Da li je teleskop sa Vaseg ATM sajta onaj koji ste spomenuli u chat-u (Newt 407/f4.3)? Ako jeste, kako uspevate da pratite objekat radi njegovog fotografisanja, obzirom da je u pitanju Dobsonova montaza?

K. Korado:    Optika je ista, teleskop nije: http://www.astro.hr/teleskop/projekt.html

???       Da li ste mozda upoznati sa softwerom g. Mel Bartelsa (sa ATM mailing liste) za kompjutersko navodjenje dobsonovski montiranih teleskopa?

K. Korado:    Ne, ne poznajem Mel Bartelsa, ali moze se to raditi i s dobsonima ako ih se postavi na ekvatorijalan stol (ima lijepih primjera na web-u). Azimutalne montaze i slikanje idu, ali je sve to koma s trecom osi za kameru.
???       Da li mozda imate planove za izradu fokalnog test-era?
 
K. Korado:    Ne znam o kakvom je testeru rijec. Jedan laserski tester za kolimaciju sam izradio od komercijalnog lasera koji se moze kupiti za nekoliko DEM i nesto tokarenja. Od testera optike koristim Maksutovu umjetnu zvijezdu, koja se pokazala dosad najboljim testerom s kojim smo imali prilike raditi......

???       Da li je u Hrvatskoj mozda preveden Texereau ili R Berry (autori prirucnika za samogradnju teleskopa)?

K. Korado:    Ne, a niti nece. Tih nas nekoliko koji se gombamo s ATM-om imamo originale, a trziste kod nas ne bi nikad prihvatilo takvu knjigu. Ovo je tek prva godina da organiziramo kopiju americkog Stellafane-a. Tko zna sto ce biti za nekoliko godina od izdavastva, kad se , mozda, takva potreba ukaze....

vrh strane