Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Ovog meseca
 
 

Sadržaj AM

 

 

 

Draško Dragović, autor čuvenih Pisama iz Amerike i pola hiljade drugih članaka!

 
NEODOLJIVI IZAZOV
 

GLASANJE JE ZAVRŠENO! Niže su rezultati glasanja

Izaberite priču. Vi birate a Draško Dragović, pisac više knjiga iz oblasti popularne nauke, saradnik Astronomskog magazina i Astronomije, piše za vas!

Nudimo vam dva članka. Pročitajte uvod i izaberite.
Sličan izazov ponuđen je i čitaocima Zvjezdarnice sa kojom AM ima razvijenu saradnju.

IZABERITE!
 

priča broj 1

priča broj 2

Misije ka zaboravljenim planetama

Britanski šatl: HOTOL i "Skylon"

Očekuje se da će krajem avgusta 2011. godine kockasta svemirska sonda nazvana "Dawn" ući u orbitu oko jednog od najnepravednije zapostavljenijih i previđenih objekata u solarnom sistemu, ogromnom jajastom asteroidu poznatom pod imenom Vesta. Nakon 10 meseci podrobnog snimanja i merenja, Dawn će upaliti motore i krenuti ka Ceresu, najvećem asteroidu u čitavom sistemu. Ceres je toliko veliki, da se nalazi na spisku patuljastih planeta, zajedno sa Plutonom, opravdavajući svoj status ulogom planetne karike koja nedostaje.

Vesta i Ceres predstavljaju najeminentnije članove asteroidnog pojasa, izgubljene zbirke šljunka i kamenja preostalog iz vremena nastanka Sunčevog sistema. Za istraživače su interesantni jer za njih predstavljaju svojevrsne vremenske kapsule. Po rečima prof. Chrisa T. Russella, istraživačkog direktora misije Dawn, "ta dva tela predstavljaju svojevrsne graditeljske opeke." U jednom periodu, slični asteroidi su se "spajali i stvarali planete. Bili su potrebni milioni Vestâ i Ceresâ da bi se stvorila Zemlja. Želimo da dokučimo u čemu je razlika između tih građevinskih opeka, i na koji način su učestvovali u stvaranju planeta. I Vesta i Ceres predstavljaju bitnu kariku u istoriji solarnog sistema."......

Na osnovu vaših glasova objavljujemo ovu priču. Pročitajte je

HOTOL, skraćenica od "HOrizontal Take–Off and Landing", predstavljao je britanski koncept svemirskih letilica bez ljudske posade za višekratnu upotrebu, sličan američkom Space Shuttleu i sovjetskom Buranu. Za razliku od ta dva tipa letilica, koja koriste dodatne bustere za let do orbite, HOTOL je bio projektovan kao jednostavna jednostepena letilica (Single–Stage–To–Orbit, SSTO) sposobna da uzleće i sleće sa konvencionalnih pista. Štaviše, HOTOL je trebalo da bude opremljen koncepcijski potpuno novim propulzionim sistemom, koji bi mogao da funkcioniše i kao mlazni motor koji koristi vazduh, i kao samodovoljni raketni motor.

Projekat HOTOL je postavio svoje temelje 1982. godine, kada je jedan iskusni engleski raketni inženjer po imenu Alan Bond (1944) počeo da istražuje novu vrstu (air–breathing) raketnog motora. Patentiran 1983. godine, Bondov koncept motora je trebalo da premosti poslednju prepreku koja je stajala ka realizaciji SSTO letilica. .......

 

 

Pročitali ste uvodne tekstove? Koji vam se više sviđa? Odaberite i glasajte.

Objavićemo priču koja prva dobije 200 vaših glasova!

REZULTATI
IZAZOV 3
Rezultati glasanja na dan 22.05.2008.
 
Misije ka zaboravljenim planetama (118) 61%
Britanski šatl: HOTOL i "Skylon" (77) 39%

Ukupno glasova: 195

 

Pročitajte druge izabrane priče


*** Zdravstveni bilten Zemlje

*** Empire State Building
 

(23.04.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

 

Kalendar kroz istoriju

Molim te objasni mi

Popust