Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Zanimljivosti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
jezik
PLUTONISANJE

Komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

 

Ko kaže da će se Pluton ikada predati? Na sastanku Američkog društva za dijalekat, koji se tradicionalno dešava na kraju svake kalendarske godine, članovi su odlučili da novi Izraz godine za 2006. bude "plutonisanje"!

"Ona znači degradiranje i omalovažavanje nekoga ili nečega," baš kao što se i desilo bivšoj planeti prošle godine, kada je na Generalnoj skupštini Međunarodne astronomskog saveza odlučeno da Pluton više ne ispunjava uslove za punopravnog člana porodice planeta Sunčevog sistema.

"Naši članovi veruju da je velika emotivna reakcija javnosti na omalovažavanje Plutona pokazala koliko je on značajan kao ime u našem jeziku," izjavila je predsednica društva Cleveland Evens. "Možda više ne verujemo u rimskog boga Plutona, ali još uvek imamo snažan osećaj lične vezanosti za ovu bivšu planetu."

"Plutonisanje" je pobedilo u trci sa izrazom "climate canary" ("klimatski vesnik"), koji označava "organizam ili vrstu čije slabo zdravlje ili opadanje populacije nagoveštava veliku katastrofu u okruženju na horizontu."

Ostali izrazi koji su bili u igri su: "murse" (man's purse, muška torbica), "flog" (fake blog, blog koji se služi obmanom u promociji nekog proizvoda) i "macaca" (američki građani koji se tretiraju kao stranci; npr. Indijci, Kinezi, Šiptari itd.).

 

(16.01.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

Kako i zašto je Pluton toliko različit od drugih planeta?

Koliko u svemiru ima čestica

Da li je Arhimed zaista mogao da podigne Zemlju?