Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Sunce
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Pomračenje Sunca 29. marta 2006.
VALJEVCI NA TOTALNOM POMRAČENJU
Nikola Božić
bozicn@gmail.com
http://www.nikolabozic.info
 

Astronomska grupa Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ iz Valjeva, je kao i pre sedam godina, organizovala posmatračku ekspediciju za potpuno pomračenje Sunca. Ovoga puta devet članova Grupe je za lokaciju odabralo čuveno letovalište koje je u zoni totaliteta – Antaliju. Ekspedicija je trajala sedam dana, jer se na put moralo kombijem, zbog cene takvog prevoza.

Opet je ekipa podeljena u nekoliko operativnih timova: astrofotografija, fotometrija, meteorologija, magnento polje i dokumentarno snimanje. Fotografisanjem svih faza pomračenja i hvatanjem dijamantskog prstena su se bavili Ognjen Jović i Ivan Milić, a njihove rezultate vidite u prilogu ovog teksta. Za video zapis celog toka pomračenja bio je zadužen Đorđe Davidović, koji digitalnom kamerom zabeležio i dijamantske prstenove, a snimak će posle obrade biti dostupan u DVD formatu, ali i na web sajtu.

Fotometrisjkim posmatranjima su se bavili Slobodan Milovanović i Natalija Jovanović. Oni su fotografisali belu površinu i na osnovu obrade tih snimaka moći će da se isprati fotometrija neba tokom pomračenja.

 Kliknite na sliku
temperatura.jpg (10880 bytes)
Temperatura
vlaznost.jpg (13369 bytes)
Vlažnost

Promene pritiska, vlažnosti i temperature su kao i 1999. godine na Kelebiji, bili predmet praćenja tokom celokupnog pomračenja. Rezultate ovoga puta pokazuju promenu temperature od skoro pet stepeni po Celzijusovoj skali, pri čemu je kašnjenje u odnosu na trenutak totaliteta bilo malo manje od 15 minuta.Vlašnost je porasla za oko 15%, uz zakašnjenje od skoro pola sata. Ova kašnjen ja se mogu objasniti potrebnim vremenom da atmosfera odreaguje na promenu kojoj je izložena. Za ove rezultate su zaslužni Nenad Andrić i Ivan Ranković.

Promene lokalnog magnetnog polja su praćene uz pomoć uređaja koji su sastavili članovi Astronomske grupe, a koji se sastoji od fiksiranog kompasa i elektromagneta. Elketromagnet je fiksiran u odnosu na kompas, a njegovim uključivanjem se izvodi igla kompasa iz ravnotežnog položaja. Isključivanjem elektromagneta igla počinje da se vraća u ravnotežni položaj. Merenjem vremena potrebnog da se igla vrati u ravnotežni položaj moguće je pratiti promene lokalnog magnetnog polja. Na ovom projektu je radila Sanda Dejanić.

Pored svega ovoga veoma je važno bilo preneti atmosferu tokom cele ekspedicije, samih posmatranja, ali i atmosfere tokom pomračenja u samoj Antaliji. Za ovo je bio zadužen Zoran Jeftović.

 Kliknite na sliku
06.jpg (2397889 bytes) 01.jpg (47350 bytes)
35.jpg (2384657 bytes) 07.jpg (2774239 bytes)
38.jpg (525996 bytes) 44.jpg (109363 bytes)
  47.jpg (254095 bytes)

Pored ekipe u zoni totaliteta Astronomska grupa je organizovala i posmatranja delimičnog pomračenja iz Valjeva, a za stanovnike ovog grada je bilo organizovano posmatranje i objašnjavanje fenomena.

Više o svim aktivnostima Društva istraživača vezanim za pomračenje možete pogledati i na www.istrazivaci.org.yu/pomracenje.

(30.03.2005.)


Komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

AM SCG

 

vrh

 29.03.2006
Pomračenje Sunca
Maksimum
Iz naših krajeva
Vesti
Prvi izveštaji
Još izveštaja
Svi izveštaji

 POMRAČENJA
 
Tehnika
 Vrste

Neke zanimljivosti u vezi pomračenja

Pomračenja do 2081. godine - tabela pomračenja Sunca do 2081. koja će se videti iz naših krajeva.

Totalna pomračenja do 2020. - grafički prikaz.

Verovanja - narodna verovanja o pomračenjima.

Zanimljivosti o pomračenjima,

Pomračenja za istoriju - pomračenja Sunca koja su ušla u istoriju