Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Poslednji Mesečar dobio povelju!
 
Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

14.4.2007.

Pre skoro 35 godina, astronaut "Apola 17" Harrison Hagan "Jack" Schmitt (1935) je postao dvanaesti i ujedno poslednji čovek koji je stupio nogom na Mesec. Tada je bio pilot lunarnog modula ali i jedini geolog koji je ikada hodao po Mesecu. Fotografija koja ga prikazuje prekrivenog prašinom kako u svemirskom odelu prikuplja geološke uzorke nedavno se pojavila u mnogim svetskim časopisima i na Web stranicama kao ilustracija za NASA–ine opsežne pripreme za povratak na Mesec.

Kliknite na snimak    
Schmittonmoon.jpg (111522 bytes) Harrison_H._Schmitt.jpg (76212 bytes)
Harrison_H._Schmitt  

Pre neki dan, Schmitt, koji je predsedavajući u NASA–inom Savetodavnom odboru, primio je Memorijalnu plaketu Eugena Shoemakera., koju je poklonio BEYOND, Centar za osnovne naučne koncepte državnog univerziteta u Arizoni (ASU). Te večeri, Schmitt je u Temple kampusu ASU održao javno predavanje na temu "Lunarna istraživanja: Post–Šumejkerova era." Predavanje je bilo u čast zvaničnog otvaranja univerzitetske Škole za istraživanja Zemlje i svemira.

Nagrada koja nosi ime slavnog Eugena Shoemakera biće od sada dodeljivana svake godine vodećim naučnicima za njihov predani rad i životno delo, a "podesili smo da dr Harrison Schmitt bude prvi koji će je dobiti," rekao je tom prilikom Paul Davis, ASU profesor i direktor BEYOND.

Eugen Shoemaker, poznat kao istraživački pionir na polju asteroidnih i kometnih udara, unajmio je još 1964. mladog Schmitta za rad u najvećoj američkoj geološkoj ustanovi, njihovom geološkom udruženju, U.S. Geological Survey (USGS) u Flagstaffu, u Arizoni. Tamo je Shomaker otvorio tada prvi astrogeološki centar, gde će kasnije trenirati svi astronauti koji budu leteli na Mesec. Niko tada nije ni sanjao da će Schmitt ikada od NASA–e biti odabran da kao naučnik–astronaut postane i sam jedan od Moonwalkera.

Kako se svi sećaju, Schmitt je tada za dr Shoemakera govorio da je to jedan od "najvećih planetologa koji je ikada živeo". Ove godine se navršava 10–godišnjica od tragične smrti ovog velikog naučnika u saobraćajnoj nesreći u Australiji.

Kao USGS astrogeolog, Schmitt je obučavao sve NASA–ine astronaute. To mu je bilo lako, jer iza sebe ima bogato iskustvo jednog geologa, pilota, astronauta, funkcionera, biznismena i pisca. Njegova najnovija knjiga nosii naslov "Return to the Moon: Exploration, Enterprise and Energy in the Human Settlement of Space".

Schmitt je pre 30 godina bio i senator u svom rodnom New Mexicu (1977–82). Kasnije je, kao predsedavajući Savetodavnom odboru u NASA–i, bio veliki poborac istraživanja Meseca i drugih planeta. Osnivač je i šef kompanije "Interlune-Intermars Initiative Inc." koja se bavi sticanjem većih prava privatnika u sektoru lunarnog istraživanja.

Njegova naučna istraživanja su prvenstveno koncentrisana na sintezu podataka koji se tiču porekla i evolucije Meseca i zemljolikih planeta, kao i na ekonomičnu geologiju lunarne prašine, rigolita.

Schmitt je inače sa odličnim ocenama u roku diplomirao na kalifornijskom Institutu za tehnologiju, dok je kao nosilac Fulbrajtove stipendije učio u Oslu i na Harvardu. Doktorirao je geologiju 1964. u Norveškoj. Kao civil, položio je za vojnog pilota mlaznjaka 1965. godine, a za mornaričkog pilota helikoptera 1967. godine.

Predavanja koja će se ovog leta održavati u čast Shoemakera su besplatna i otvorena za javnost. Broj sedišta je ograničen, pa su poželjne rezervacije. Sve informacije o tome možeš dobiti na sajtu sese.asu.edu ili telefonom na 1-480-965-5081. Pokušaj i ti!

(14.04.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

APOLLO PROGRAM

Apolo 1

Apolo 7

Apolo 8

Apolo 9

Apolo 11

Apolo 12

Apollo 13