Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
hayabusa  
NEIZVJESTAN POVRATAK JAPANSKE LETJELICE
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs

16.12.2005.
Prema izjavama pojedinih dužnosnika Japanske svemirske agencije (JAXA) povratak njihove letjelice "Hayabusa" sa prikupljenim uzorcima asteroida Itokawa krajnje je neizvjestan. Kako smo već pisali, Japansku letjelicu od samog lansiranja prate mnogobrojni tehnički i drugi problemi koje su kontrolori misije dosada uspjeli prebroditi.

Nakon drugog spuštanja na asteroid krajem novembra i uzimanja uzoraka površine (prema nekim izvorima letjelica nije uspjela u tome) "Hayabusa" se zbog problema sa motorima počela nekontrolirano ponašati, nemogućnost njene pravilne orijentacije u prostoru prekinuo je svaku radio vezu za Zemaljskom kontrolom misije. Letjelica dospjela u nepovoljnu poziciju naspram Sunca, njeni solarni paneli više nisu bili osvijetljeni te je to uzrokovalo gašenje gotovo svih sustava letjelice. Komunikacija je nakratko uspostavljena 08. decembra i prema primljenoj telemetriji jasno je kako se letjelica nalazi u kritičnom stanju, bez električne energije i sa kemijskom motorima koji više ne rade, te uz već otprije pokvarene žiroskope za orijentaciju.

Ipak, japanski se znanstvenici nadaju kako će sa letjelicom uskoro uspjeti uspostaviti kontakt, a uz pomoć slabašnih ionskih motora u narednih nekoliko mjeseci pomalo povratiti kontrolu nad njom i dovesti ju u operativno stanje.

Letjelica je zbog zakona nebeske mehanike najkasnije ovog tjedna trebala krenuti na put ka Zemlji gdje se očekivala u ljeto 2007. Kako se to neće moći realizirati, JAXA je izračunala novu putanju "Hayabuse" ka Zemlji. Prema novim izračunima, letjelica će se vratiti na Zemlju 2010., tri godine kasnije od prvotnog plana, ako u međuvremenu ne bude novih problema te ako baterije izdrže duže od njihova roka trajanja.

(14.11.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

"HAYABUSA", japanci osvajaju asteroide 

Hayabusa stigla do Itokawe

ITOKAWA DOBIJA NOMENKLATURU 

HAYABUSA SVE BLIŽE ASTEROIDU ITOKAWA 

Itokawa - "ludo" dobre slike!

Itokawa - prvi ozbiljni problem

IZGUBLJEN JAPANSKI ROBOT

JPL - Netko je nekome, nešto, zaboravio reći?

IZGUBLJEN KONTAKT SA JAPANSKIM ROBOTOM U SVEMIRU