Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
KONAČNO NA ITOKAVI
 
   
Kliknite na sliku
hayabusa_approach.jpg (41735 bytes)

27.11.2005.

Japanska svemirska sonda uspela je danas da sleti na jedan asterod i uzme uzorke kamenja koji bi mogli da pruže neke od odgovora o poreklu sunčevog sistema. Posle analize podataka koje je emitovala sonda 'Hajabasa', što na japanskom znači jastreb, Japanska agencija za istraživanje svemira [JAXA] saopštila je da je bespilotana svemirska letelica sletela na asteroid udaljen gotovo 300 miliona kilometra od Zemlje.

Naučnici veruju da asteroidi sadrže kamenje koje je ostalo uglavnom nepromenjeno od prvih dana solarnog sistema i koje zbog toga može da pruži vredne informacije o njegovom poreklu.

'Ovo su prvi takvi uzorci na svetu i oni će dati značajan doprinos istraživanju svemira', izjavio je japanski ministar za nauku i tehnologiju Ivao Matsuda. Naučnici su ovaj poduhvat nazvali istorijiskim jer bi mogao da se uporedi samo sa prolaskom 'džambo džeta' kroz američki Veliki kanjon.

Posle putovanja koje je trajalo više od dve godine 'Hajabasa' je prošle nedelje uspela da sleti na asteroid dugačak oko 545 metara i da se na njemu zadrži 30 minuta, ali nije uspela da uzme uzorke. Današnji let je prema rečima funkcionera JAXA-e predstavljao poslednji pokušaj pre povratka na Zemlju. Očekuje se da će sonda sa uzorcima sleteti u Australiju u junu 2007.godine.

Priredio:
Sashastar


(10.11.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

"HAYABUSA", japanci osvajaju asteroide 

Hayabusa stigla do Itokawe

ITOKAWA DOBIJA NOMENKLATURU 

HAYABUSA SVE BLIŽE ASTEROIDU ITOKAWA 

Itokawa - "ludo" dobre slike!

Itokawa - prvi ozbiljni problem

IZGUBLJEN JAPANSKI ROBOT

JPL - Netko je nekome, nešto, zaboravio reći?

IZGUBLJEN KONTAKT SA JAPANSKIM ROBOTOM U SVEMIRU