Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
LEDENJACI PRONAĐENI ISPOD POVRŠINE MARSA
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

S američke letjelice Mars Reconnaissance Orbiter stigla je dugoočekivana potvrda o postojanju velikih ledenjaka na Marsu.

 Kliknite na ilustraciju  
Ledenjaci na Marsu danas (lijevo) skriveni ispod kamenja i pijeska, desno – umjetnički prikaz prije njihova prekrivanja

Upotrebom radara smještenog na letjelici, kojime je moguće "vidjeti" što se nalazi ispod površine, detektirani su veliki ledenjaci skriveni ispod nakupina pijeska i kamenja. Ledenjaci su dokaz o nekadašnjem ledenom dobu na Marsu, te ujedno i potvrda kako je danas pustinjski planet u ne tako davnoj povijesti obilovao vodom, a moguće i životom.

Sakriveni u podnožjima planina i kanjona, ledenjaci su usljed geoloških i drugih procesa u veoma kratkom vremenskom razdoblju bili prekriveni nakupinama pijeska i kamenja što je spriječilo isčezavanje vode i leda s površine crvene planete.

Najveći od njih nekoliko je puta veći od Istre i dubok preko 800 m. U njegovoj unutrašnjosti voda se nalazi u tekućem stanju. Ove podatke potvrđuju i istraživanje letjelice Mars Odyssey koja je pomoću spektrometra također na većem broju lokacija utvrdila postojanje nekadašnjih mora i jezera a samim time i lokaciju njihovih današnjih ispodpovršinskih ostataka.

(27.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

MARS RECONNAISSANCE ORBITER (27.01.2005.)

MRO lanisiran

MARS RECONNAISSANCE ORBITER PRILAZI MARSU

MRO SNIMIO OPPORTUNITY

Saobraćajna gužva na Marsu

MRO - LANDING SITE AT MERIDIANI PLANUM

MRO: DEMONSTRACIJA MOĆI

Fobos na dlanu