Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 

 
astronautika
DEMONSTRATOR 2P JOŠ NIJE PRONAĐEN
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

15.10.2005.

Moscow

Demonstrator
Demonstrator.jpg (59095 bytes)
Kliknite na sliku

Demonstrator-2P, prototip nove Rusko-Europske automatizirane letjelice namijenjene za sigurno i jeftino spuštanje nekoliko tona materijala sa ISS-a, a u kasnijim varijantama i za uporabu na drugim planetima, još uvijek nije pronađen nakon leta u petak 07. oktobra ove godine.

Lansiran sa modificiranom raketom Volna sa Ruske nuklearne podmornice Borisoglebsk negdje iz Barentsovog mora, Demonstrator-2P je radarski praćen i potvrđeno je slijetanje na poluotok Kamacatka.

Iako je ovo lansiranje i sam let proteklo u redu, pa smo i mi objavili informaciju o potpuno uspješnom letu, ekipa za traženje još uvijek nije uspjela pronaći letjelicu na Kuru testnom poligonu na sjeveru Kamacatke!

Potraga za letjelicom se nastavlja, a Ruski i Evropski tim koji radi na konstrukciji ove letjelice ipak ne krije radost zbog dosadašnjih postignuća. Za proglašenje potpunog uspjeha ipak će trebati pričekati da se letjelica pronađe.

Sama letjelica malih je dimenzija, konusnog oblika obloženog sa vanjske strane termoizolacijom, bez vlastitog pogona i sa uređajem za hlađenje korisnog tereta kako bi se isti sačuvao za vatrenog spuštanja kroz atmosferu.

Ukoliko se pokaže da sustav funkcionira i da je moguće "upravljati" letjelicom koja nema vlastiti pogon, biti će to veoma jeftina zamjena ili nadopuna postojećim bespilotnim brodovima klase Progres, koji se sada koriste za dopremu i vraćanje materijala sa ISS.

(15.10.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

 

DEMONSTRATOR

L I N K O V I

RUSKA BAZA NA MJESECU DO 2020.

Rusi menjaju „Sojuze” (30.6.2004.)

Rusi imaju velike ambicije

RUSKA TEHNOLOGIJA ZA ESAu (24.03.2005.)

RUSKA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

PRVI KOMERCIJALNI LET OKO MESECA DO 2010.

Ekskurzija na Mesec

Rusi idu na Mars?