Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 
 Astronautika
 

Sadržaj AM

 
astronautika
Venera Express
 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

 
Kliknite na sliku
DSC7348A4ok_H.jpg (110859 bytes)

Nakon nekoliko odlaganja i tehničkih provera sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu lansirana je Venera ekspres. Moćna ruska raketa Sojuz Fregata tačno u 04:33 po našem vremenu otisnula je Veneru ekspres ka svom odredištu. Ovo je prva poseta Evrope susednoj planeti. Putovanje će trajati 6 meseci i nakon 350 miliona pređenih kilometara letelica će ući u orbitu oko Venere aprila 2006. godine. Tada započinje podrobno ispitivanje misterioznih fenomena u atmosferi, praćenje oblaka i procesa koji dovode do efekta staklene bašte i potraga za aktivnim vulkanima na površini planete.

Prvi kontakt sa Venera ekspresom ostvaren je dva časa nakon lansiranja preko evropskih stanica u Zapadnoj Australiji. Letelica se uspešno orijentisala uz pomoć Sunca, razvila solarne panele koji joj obezbeđuju energiju i radio putem se javila kući da je zdrava i da je preživela lansiranje. Gromoglasan aplauz tog trenutka odjeknuo je u kontrolnom centru Evropske svemirske agencije u Darmštatu (Nemačka). Narednih nekoliko nedelja proteći će u ispitivanju i testiranju instrumenata. Kamere će biti okrenute ka Zemlji i fotografisaće našu planetu i najverovatnije Mesec. Nakon tog perioda pa sve do ulaska u orbitu oko Venere naučnih ispitivanja i merenja neće biti. Letelica će u polubudnom stanju krstariti do svog cilja javljajući se Zemlji samo jednom u toku dana.

Orgomni uspesi Hajgens misije i još uvek aktuelnog Mars ekspresa dali su samopouzdanje Evropi koja velikim koracima sustiže Ameriku u osvajanju planeta širom Sunčevog sistema. Iako je sastavljena od tehnologije koja je korišćena u izradi Mars ekspresa, od misije Venera ekspres se mnogo očekuje. Ispitivanje drugih planeta od suštinskog je značaja za razumevanje promena klime i ostalih procesa koji se odvijaju na Zemlji.

Kliknite na sliku
31_AI3_H.jpg (44438 bytes)

Venera i Zemlja su po veličini, masi, gustini i gravitaciji gotovo bliznakinje. Ipak, nešto se katastrofalno loše desilo tokom razvoja ove planete i tu se sve sličnosti sa Zemljom završavaju. Venera je pakleni svet koji okružuju i pritiskaju izuzetno gusti oblaci natopljeni koncentrovanom sumpornom kiselinom. Temperatura na površini se ne spušta ispod 460 stepeni C. Pritisak je strahovito visok i iznosi oko 90 atmosfera što odgovara pritisku u okeanu na Zemlji na dubini od 1000 m. Da li i Zemlju čeka slična sudbina nagoveštaje nam može dati Venera ekspres.

Misija Venera ekspres trajaće samo dva Venerina dana i još dva ukoliko finansijska i tehnička sredstva dozvole. Preračunato u zemaljske dane ova letelica će nam slati uzbudljive slike i jedinstvena merenja atmosfere naredne četiri godine. Cena kompletnog projekta iznosi 220 miliona Evra.

Put Venere juna 2010. godine krenuće i orbiter Japanske svemirske agencije nazvan Planeta-C. Amerikanci planiraju veoma ambicioznu misiju prikupljanja uzoraka sa površine Venere i vraćanje na Zemlju. Kako tehnologije za ovaj poduhvat tek treba napraviti misija se ne očekuje pre 2025. godine.

(09.11.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

VENERA, ZEMLJINA ZLOČESTA BLIZANKINJA
 

VENERA - MISIJE

Venera - O planeti Veneri

Venera - Još jedna priča o Veneri

Venera - O veneri + misije na VEneru

VENERA 3 I ZLATNO DOBA SOVJETSKE KOZMONAUTIKE