Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Planete
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
astronautika
VENERA, ZEMLJINA ZLOČESTA BLIZANKINJA
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Venera, planeta koja se nalazi najbliže Zemlji, obično se predstavlja kao Zemljina blizankinja, no osim sličnih masa, sastava tla i promjera nemaju gotovo nikakvih drugih sličnosti.

Za razliku od prekrasnog, nježnog plavo-bijelog domaćinskog svijeta naše civilizacije, Venera je planeta neprozirnih, purpurnih oblaka, paklenskih temperatura na kojima se metali počinju taliti, na Veneri padaju kiše sumporne kiseline, pušu orkanski vjetrovi, dani traju duže od godina, a pritisku koji vlada na njenoj površini ne može se oduprijeti nijedna atomska podmornica. Svijet je to za sebe, pun iznenađenja i misterija, pun nepoznanica koje tek moramo dokučiti kako bi bolje razumjeli našu vlastitu planetu i našu sudbinu na njoj. U proteklih nešto više od četiri desetljeća ka Veneri smo uputili nekoliko desetaka robotičkih letjelica – ali i dalje smo na samom početku razumijevanja prilika na toj jedinstvenoj planeti.

Venera je druga planeta po udaljenosti od Sunca, srednja udaljenost od matične zvijezde iznosi 108,2 miljuna kilometara, promjer planete je 12.103km i tek je nešto manji od Zemljinog (12.756km), a njena je masa 4.869x10^24kg, odnosno 0.82 Zemljine mase.
Na našem nebu Venera se može vidjeti kao najsjajnije nebesko tijelo poslije Sunca i Mjeseca. Obzirom na njenu poziciju u Sunčevom sustavu, te da se nalazi bliže Suncu od Zemlje nikada se ne uspijeva popeti visoko na noćnom nebu, a vidljiva ili pred jutro na istočnom horizontu ili navečer na zapadnom horizontu, ovisno o međusobnom položaju dviju planeta.

Venera je svoje ime dobila prema Rimskoj božici ljepote – Veneri, stari su je Grci nazivali Afroditom, a Babilonci – Božica Ishtar. U našem je podneblju uobičajen naziv za Veneru "Danica", "Zornjača" te "Jutarnja zvijezda" kada je vidljiva ujutro, odnosno "Večernjača" ili "Večernja zvijezda" kada je vidljiva navečer. Upravo je ovih dana Venera vidljiva kao najsjajnija zvijezda na našem nebu, odmah u sumrak nad zapadnim horizontom.
Zanimljivo je kako je Veneru zapravo moguće vidjeti i usred dana, samo treba točno poznavati njenu poziciju!

Venerina je unutrašnjost nalik Zemljinoj, masivna željezna jezgra nalazi se u središtu planete i promjera je oko 3000 km, oko nje nalazi se otopljeni kameni, stjenoviti omotač, a debljina njezine površinska kore još uvijek nije jasno definirana. Zbog snažnih, intenzivnih naprezanja u kamenom omotaču površina Venere veoma je mlada, tek nekoliko (200-800) milijuna godina.

Na Veneri ne postoje tektonske ploče kao na Zemlji, a pretpostavljena vulkanska aktivnost dodatno mijenja izgled reljefa, koji je pretežito ravničarski. Zanimljivo je i kako su svi reljefni oblici na Veneri prozvani ženskim imenima, osim najviše planine i pripadajućeg gorja koje se naziva Maxwellovo gorje. Tri velika područja, tri "kontinenta" nazvana su; Isthar terra, Aphrodite terra i Beta Regio, između njih protežu se bazaltne ravnice; Atalanta Planitia, Guinevere Planitia i Lavinia Planitia.

Na površini se nalazi vrlo malo udarnih kratera od meteorita, a praktički i nema kratera manjih od 3 km u promjeru. Venerina gusta atmosfera znatno uspori putanju meteorita, koji u njoj sagore i tek reijetki ili samo oni veći dospiju do površine koje se i sama intenzivno mijenja. Istraživanja i radarska mapiranja Venerine površine pokazuju kako se na njoj nalazi stanoviti broj vulkana, međutim iako je u ranijim (Ruskim i Američkim) robotičkim misijama u kasnim sedamdesetim i ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća ustanovljena vulkanska aktivnost, nje u devedesetim godinama (za vrijeme istraživanja letjelice "Magellan" od 1990-1994) nije bilo.

Atmosfera Venere priča je za sebe, i najmaštovitiji pisci teško bi se dosjetili svega što ona sakriva, a takva, neprozirna atmosfera u cijelosti sakriva Venerinu površinu čiji izgled možemo konstruirati samo na temelju radarskih istraživanja sa Zemlje i letjelica iz neposredne blizine. Gusta, 25 km debela atmosfera sastavljena od ugljičnog dioksida (96%) i dušika (3%) te ostalih elemenata (sumporni dioksid, vodena para, ugljični monoksid, argon, helij, neon, ugljikov sulfid, klorovodik i fluorovodik), i upravo su ovi potonji ponukali dio znanstvenika na pretpostavku kako bi u Venerinim oblacima moglo biti stanovite biološke aktivnosti, koja zasada tek čeka svoju potvrdu. Atmosferski pritisak na Veneri devedeset i tri je puta veći nego onaj na Zemlji i iznosi 93 bara. Velike količine ugljičnog monoksida stvaraju "efekat staklenika" te se temperature na površini kreću između 470-510° C, što je oko 400° C više nego što bi, prema proračunima i položaju planete, trebalo iznositi! Pa je primjerice Venera toplija i od Merkura iako je u odnosu na njega dvostruko udaljenija od Sunca i prima četiri puta manje Sunčeve svjetlosti!

Strujanja u atmosferi su izuzetno jaka i intenzivna, vjetrovi su sporiji bliže površine planete, ali u višim slojevima vjetrovi pušu i preko 350 km/h, čime se postiže ravnomjerno zagrijavanje planete, odnosno strana planete na kojoj vlada noć ne stigne se previše ohladiti.

Smatra se da je nekada Venera imala vode, međutim vodena se para pod utjecajem sunčeva vjetra, koji zbog nedostatka ikakvog magnetskog polja planete nemilice razara atmosferu, raspala na vodik i kisik koji su se kasnije vezali sa drugim elementima, a veliki je udio nekadašnjeg vodika zbog male molekularne mase nepovratno napustio atmosferu.
Zbog nepostojanja magnetskog polja, a za što je vjerojatno kriva veoma spora rotacija same planete te stoga željezno jezgro ne može proizvesti odgovarajući rotacijsko-magnetski učinak, na Veneri nije moguće zapaziti pojave polarne svijetlosti kao na Zemlji i drugim planetama Sunčeva sustava.

Venera oko Sunca orbitira po gotovo idealnoj, kružnoj putanji, sa ekscentricitetom manjim od 0,007, što je također neuobičajeno, jer svi ostali planeti imaju ekscentrične putanje.
Zanimljivo je i kako dan (rotacija oko vlastite osi) na Veneri traje duže od Venerine godine (jedan ophod oko Sunca)! Mjereno u Zemaljskim mjerilima, dan na Veneri traje 243 Zemaljska dana, a godina dvadesetak dana manje – 225 Zemaljskih dana!

Tu naravno nije kraj iznenađenjima, Venera oko svojih osi rotira retrogradno (obrnuto), od istoka prema zapadu. Pretpostavlja se da je do toga došlo zbog pradavnog sudara sa nekim masivnim nebeskim tijelom, no o tome nema konkretnih dokaza. Da stvari budu još bolje, njezina je rotacija sinkronizirana sa ophodom oko Sunca, pa je tako prema nama uvijek okrenuta istom stranom kada se dvije planete nađu najbliže jedna drugoj, ne zna se je li to tek puka slučajnost ili su tome razlog privlačne plimske sile dviju susjednih planeta.
Venera se na svom putu oko Sunca kreće brzinom od 35 km/s, a nagib njezine osi iznosi svega 3,39°.

Dugo je vremena Venera ostajala potpuno tajnovita planeta i tek su prva radarska istraživanja njezine površine započela otkrivati njezinu tajnu. Za prava saznanja i prve konkretne informacije o tom zagonetnom svijetu trebalo je pričekati svemirsku eru i prve robotičke letjelice.

(09.11.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

AM Index

 

VENERA, ZEMLJINA ZLOČESTA BLIZANKINJA

LANSIRANA VENERA EKSPRES...>
 

VENERA - MISIJE

Venera - O planeti Veneri

Venera - Još jedna priča o Veneri

Venera - O veneri + misije na VEneru

VENERA 3 I ZLATNO DOBA SOVJETSKE KOZMONAUTIKE