AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

Prve karte zvezda

Prvi katalozi zvezda

Katalozi
Sta je to dobar 
katalog

Neki katalozi

Sadržaj AM

          

 

katalozi

Dobar katalog zvezda
 
Ni jedan katalog zvezda nije savrsen. Ali neki se savrsenstvu polako, vrlo polako  primicu.

Ima nekoliko elemenata koje katalog mora da zadovolji da bi usao u drustvo dobrih. Naravno, govorimo o katalozima zvezda koji se koriste za iscrtavanje kati neba u kompjuterskim programima.

kompletnost         Prvo katalog treba da je kompletan do odredjene magnitude. Dakle, ako katalog prikazuje zvezde do 6m onda treba da prikaze SVE zvezde do 6m. Ovo je posebno vazno za 'nebeske tragace' jer ako neka zvezda na karti nedostaje to moze da onemoguci pronalazenje nekog objekta na nebu. Ako hocete da na nebu pronadjete neku glalaksiju, kometu i sl. vi je prvo potrazite u svom kompjuterskom programu, zapamtite (odstampate) taj deo neba, uocite raspored obliznjih zvezda i onda trazite po nebu. Ako je katalog ispustio nneku zvezdu onda cete imati problem da nnadjete svoj objekat. Osmatracu je dakle potrebna dobra predstava zvezdanog polja za uspesnu identifikaciju neke bledunjave tackice na nebu. Ovo je narocito bitno bas za objekte dobokog nneba jer su njihove koordinate neretko grubo odredjene.
preciznost              Sem kompletnosti dobar katalog treba da je i precizan. On treba da daje tacne i precizne koordinate, ali i tacnu i preciznu fotometriju zvezda. Bas u ovom katalozi znaju da pogrese pa se desava da za citavu magnitudu (i vise) promase pravu sjajnost zvezde.To isto tako otezava identifikaciju. Neki katalozi daju i podatke o stvarnom kretanju zvezda. Bas tu su ceste greske jer ovo kretanje moze tacno da se odredi tek na osnovu vise posmatranja - a to nije uvek slucaj sa katalozima zvezda.
duplikati                  Zatim, dobar katalog jednu zvezdu prikazuje samo na jednom mestu. Desava se, medjutim, da katalog ima gresku, tj. da ima duplikat nekih zvezda. Jasno je da i to dovodi do konfuzije prilikom identifikacije objekata na nebu.
Probelm se povecava kada program istovremeno prikazuje vise kataloga. Jeste da je u tom slucaju karta zvezda bogatija, ali desava se da je i prebogata jer prikazuje vise zvezda nego sto ih stvarno ima.
[jul 2000]

vrh strane