Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Instrumenti
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
instrumenti
TELESKOP ZA SVAKI DŽEP
 

Dragan
Miladinović

dragmila@Eunet.yu

Članak iz
Astronomije broj 13
 

U svetu ATM-a (amaterske izrade teleskopa) postoji izraz „poor man telescope“. Iako njegov bukvalan prevod na naš jezik („teleskop siromašnog čoveka”) ima na prvi pogled negativnu konotaciju, smisao ovog „standarda“ jeste u tome da i čoveku ograničenih finansijskih sredstava pruži šansu da sa minimumom ulaganja i nešto domišljatosti i malo truda dođe do sopstvenog teleskopa, po neuporedivo nižoj ceni od fabričkog, a da uz to, ovaj teleskop po svojim karakteristikama ne zaostaje puno za svojim industrijskim takmacem. Kad se tome doda i ideja da teleskop bude lako prenosiv, lagan za transport, montaž u i upotrebu, a istovremeno i pouzdan i funkcionalan, dobija se koncept koji sam pokušao da dostignem izradom teleskopa o kojem će u ovom tekstu biti reči.

Primarno ogledalo prečnika 135 mm i fokalne dužine 1.350 mm izradio sam sopstvenim rukama, po proceduri o kojoj je bilo reči u ranijim brojevima „Astronomije“. Sekundarno ogledalo sa nosačem je poklon, izrađen ručno, kod majstora Janka Mravika.

Aluminizacija primarnog ogledala, kao i sekundara, izvršena je u specijalizovanoj firmi u Budimpešti zahvaljujući angažovanju mog prijatelja Andraša i njegovim poznanstvima u Mađarskoj prestonici. Postolje je napravljeno varenjem vodovodnih cevi koje su praktič no bile za otpad, dobijenih na poklon od majstora vodoinstalatera, a mogu se naći na svakom otpadu. Malo rada čeličnom četkom na skidanju maltera, uz nešto znoja na licu, bilo je dovoljno da cevi izgledaju kao nove.

Oslonac cele montaže

Male „nožice“ kojima se cela konstrukcija oslanja o tle, u stvari predstavljaju odlično rešenje do kojeg sam došao u „cajtnotu” - agoniji izazvanoj željom da pobedim vreme, kako bi teleskop bio spreman za Mesijeov Maraton 2005. Naime, prvobitan plan je bio da na krajevima postolja montiram kupovne gumene dodatke (za koje sam siguran da ih imam bar desetak, negde u Bermudskom trouglu moje prenatrpane šupe-radionice), ali dan pre odlaska na maraton, konstatovao sam da ne mogu da ih nađem.Unevolji, počeo sam da se osvrćem oko sebeiumomentu sam pronašao idealno rešenje. Plastični zatvarači sa boce mineralne vode, prethodno po sredini probušeni zavrtnjem, a nakon toga ispunjeni „metal kitom“ za reparaciju limarije automobila, idealno su rešenje, jer je cela konstrukcija stabilna i ne „trese” (iako bi zlobnicimogli da mi zamere što ih nisam napravio od pivskih zatvarača, jer su mi isti po svemu „bliskiji“).

Umesto cevi opredelio sam se za takozvani „truss tube design“, dakle potpuno otvoreni sistem, bez cevi, a svi delovi teleskopa su montirani na tzv. „krovnu letvu“ (obična drvena letva za krov), koja je stajala zaboravljena u dnu moje šupe. Malo tretmana šmirgl papirom i ona je povratila svoj prvobitni svež izgled, izborivši time pravo da bude deo koncepcije.

Nosač primarnog ogledala

Nosač sekundara je izrađen od čelične trake, kojom se na stovarištima građevinskog materijala vezuju cevi koje se nakon obavljanja ove namene bacaju u kraj i rđaju na kiši i suncu. „Nosi džabe koliko hoćeš“ bile su reči prodavca kada sam se mašio za novčanik u nameri da platim nekoliko tih traka koje nisu stigle da budu izložene atmosferskim uticajima. Rupe za zavrtnje kojima se nosač sekundara pričvršćuje za telo teleskopa, su nešto komotnije (tj. šire od tela zavrtnja), kako bi se nosač mogao podešavati.

Nosač primara i ojačanje za fokuser izrađeni su od neiskorišćenih ostataka šper ploče debljine 10 mm (koje imam u radionici). Ogledalo je silikonom zalepljeno u 9 tačaka za, u krug sečenu šper ploču, i njegov položaj se, fiksiran na nosaču primara, dodatno, sa tri para ruci lako dostupnih mašinskih zavrtnja, jednostavno i brzo podešava, čime je kolimacija ovog instrumenta pojednostavljena.  Fokuser je krajnje jednostavne konstrukcije, napravljen od cevi za vodokotlić, u koju je ubačen „prsten“ od istog materijala, tako da okular savršeno naleže, a mali zavrtanj ga fiksira u ležištu plastič ne cevi. Prilikom upotrebe cev fokusera klizi kroz rupu na letvi, čime se postiže izoštravanje slike. Obruč koji nosi zaslon za sekundar izrađen je od tanke bakarne cevi, prethodno bačene kao višak, nakon ugradnje klima uređaja. Sem što je čvrst i pouzdan, izuzetno se svojim bakarnim koloritom, „sla- že” uz telo teleskopa (letva) i svaki put kad bacim pogled na ovaj teleskop, uživam u njihovom vizuelnom skladu.

1   2 | Sledeća

(15.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

 

Instrumenti - gnomon, dvogled, teleskop, kratka istorija teleskopa i priča našeg poznatog a.amatera o tome kako je napravio sebi teleskop....

ATM - Amaterska izrada teleskopa - knjiga o samoizgradnji teleskopa (kompletno uputstvo)

Teleskopi -

Kako sam napravio teleskop - priča jednog samograditelja.

Kako sam napravio tražilac za teleskop.