Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Praksa
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
fizika
Najmanji frižider na svetu
 
Dipl. ing.
Drago I. Dragović

dragovic@net.yu

6.10.2005

Kliknite na sliku
frizider.jpg (45905 bytes)

Naučnici su uspeli da naprave najmanji frižider na svetu – i bogami prilično moćan. Iako je veličine običnog mikročipa, u stanju je da ohladi neki predmet na temperaturu od neverovatnih –272,8 stepeni!

Američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju, tvorac ovog noviteta dimenzija 25 × 15 mikrona, izveo je to na taj način što je napravio 'sendvič' od normalnog metala, jednog izolatora i jednog superprovodljivog metala. Kada se struja propusti kroz 'sendvič', najvreliji elektroni sa običnog metala "tuneliraju" kroz izolator ka superprovodniku. Tada temperatura u normalnom metalu dramatično opada, te crpi dodatnu toplotnu energiju iz predmeta koji zapravo treba ohladiti.

Istraživači su koristili 4 para navedenih sendviča u želji da ohlade sadržaj silicijum–nitratne membrane čije su dimenzije bile 450 ×.450 mikrona i debljine 0,4 mikrona. Kockica germanijuma stranica 250 mikrona, oko 11.000 puta veća od ukupne zapremine prikopčanih frižidera, bila je zalepljena na vrh membrane. Zadatak je bio ekvivalentan kao da frižider veličine čoveka treba da ohladi Statuu slobode! Oba predmeta su uspešno ohlađena na – 272° C.

Frižideri su proizvedeni korišćenjem standardne litografske metode za dobijanje čipova, što ih čini pogodnim za ugrađivanje u druge uređaje mikro dimenzija. Ovi tanki frižideri su mnogo manji i jeftiniji od konvencionalnih uređaja slične namene. Moći će da se koriste za hlađenje kriogenih senzora instrumenata vrhunske osetljivosti za potrebe poluprovodničkih analiza i pri astronomskim istraživanjima.

Rezultati su obelodanjeni 25. aprila 2005. godine u časopisu "Applied Physics Letters".

(02.01.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Najmanji robot na svetu

Najmanji motor na svetu

ŠTA JE TO KVARK

GPS i teorija relativnosti

Nobelova nagrada za fiziku 2004

Talasi