Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Društva
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Izveštaj
Vikend za nezaboraviti
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
Pogledajte
JSP 2006: album fotografija

Obaveštenje o održavanju velikog JSP-a sam dobio neki dan posle Letenke i odmah potom sam počeo sa organizacijom. Janko se složio odmah a druge sam morao da nagovaram. I posle svih pregovora načelno se složilo nas sedmorica da podjemo i tako je bilo do dan pre polaska. Prvo je otkazao Antonio iz našeg društva ali nastavio sam sa planovima jer sam bio čvrsto rešio da idem.
Enes iz Novog Pazara sa svojim prijatelj El Jesom ,kome je draži nadimak Lesi (nemojte ništa da me pitate ) su mi potvrdili polazak. Ja sam krenuo rano ujutru iz Skoplja da bih stigao na dogovoreno mesto da sretnem sa Enesom i Lesijem jer su me oni iz Srbije vozili ka Japetiću.

Usput smo dobili informaciju za još jedno otkazivanje, a zatim i Zorkić zbog problema na poslu morao je da otkaže tako da nije imalo logike da Janko ide sam kolima i on nam se pridružio kod Beograda, pa smo otud zajedno krenuli.
Tako nekako se komletirala mala četa ali odabrana za put ka velikom JSP-u. Kada sam pošao iz Skoplja bilo je 100% vedro i baš sam zastao kod rafinerije u Skoplju da bih pogledao Veneru i Sirijus, ali nisam uspao da vidim ni Merkur ni Saturn. Kako sam išao, ka severu takose su oblaci bili sve češća pojava. Kakvo takvo prijatno vreme smo imali do ulaza u Hrvatsku gde nas je dugo vremena pratila kiša. Ispred samog Zagreba nas je dočekalo Sunce, ali ostaci kiše koja je nedavno prestala bili su vidljivi. Sa Bobom smo de dogovorili da se nadjemo u Jastrebarskom (koga oni od milošte zovu Jaska) ali zbog dosta nejasnih putokaza smo uspeli da promašimo isključenje za Karlovac, pa smo otišli za Ljubljanu. No po onoj staroj „ko pita ne skita“ nekako smo uspeli da dodjemo do Jaske. Tamo smo sreli Bobu sa devojkom Lidijom i Vidom. Posle kratke stanke u jednom kafiću krenuli smo ka Japetiću gde smo se sreli sa Markom i Lukom.

Vreme je bilo katastrofalno. Vega se mukom probijala gde su oblaci bili tanji i bio je jedan komentar „ pa eto videli smo jednu zvezdu “. Posle kraćeg ćaskanja otišli smo do planinarskog doma jer smo videli da je čuvena teta Ruža došla pa smo se polako smestili. Ipak smo sa Vidom i sa još nekoliko momaka rešili da prkosimo oblacima i gledali smo svetla Karlovca i okolnih mesta. Zamišljali smo da da su svetla zvezde i sazvežđa i umesto starhoppuinga imali smo lightballhoping . Tražili smo umesto maglina i zvezdanih jata, reklame udaljenih fabrika i slične stvari.

Izgleda jeda je Bogu oblaka dosadilo što ga sa dvogledima špijuniramo, pa je rešio da ubogim astronomima pruži malo radosti. Prvo su se oblaci polako počeli cepkati i moglo se videti i po neko sazvežđe i mi smo odmah dvogledima hvatali šta se dalo videti ali pošto smo bili uporniji od oblaka sjaj zvezda je izgleda rasterao oblake i imali smo više od pola neba vedro sa tendencijom razvedravanja. Vid je rešio da odemo na parking i da rasklopimo teleskop. Janko je ukapirao da neće moci da postavi svoj dvogled jer je u Beogradu zaboravio kontra teg za paralelogram svog dvogleda. Tako da smo na parkingu imali Vidove teleskope i uopremu (a verujte mi na reč ima toga puuuuunoooo). Prosto mi je bilo krivo što sam pristojan i pošten astronom i što nisam to na silu oduzeo i pobegao . Kad prvi put vidite Vida onako nabildanog i ošišanog dodje vam da ga ništa nepitate ali verujte mi prijatnijeg sagovornika nećete imati sa svim u vezi astronomije a naročito u vezi astrofotografije. Momak se sila božija. Zna, radi i voljan je da to iskustvo podeli. Sa Vidom bili samo još dva momka i jedna devojka sa jednim malim refraktorom na fotostativu i jedan TS-ov refletor 130/1000 na EQ-3 montaži, no više smo se zadržali kod Vida na njegovom Celestronu od 8 inča na HEQ-5 montaži i njegov novi Orion 80mm ED. Skakali smo od zvezda do zvezda. Bilo je tu i okulara raznoraznih i jedna novost za mene, a to je binovjuer. Lepa stvar koja traži duple okulare ali vid sa oba oka je puno bolji nego na jedno.

Posle jedno dva tri sata smo prekinuli posmatrnje zbog umora od dugog puta, a oblaci videvši da nas nema su se ponovo okupili. Otišli smo da spavamo i za taj dan ili preciznije noć to je bilo to.

Sutradan, ujutru ništa nam se nije lepo pisalo što se vremena tiče. Oblaka je bilo ne samo iznad nas nego i ispod nas. Posle doručka smo se prošetali do vrha Japetića gde smo na jednoj montažnoj kuli imali lep pogled na okolinu. Pratio nas je i Vidov pas Don koji je iskoristio šetnju za jurcanje uokolo, kao pas . Nakon šetnje smo se vratili i gledali na dvogledu koga je Janko montirao bukvalno uz pomoć štapa i kanapa. Našaoje jednu palicu od drveta na kome je pisalo verovali ili ne „VASPITNA PALICA“ i umesto tegova jedan oveći kamen. Izgledalo je šašavo ali je funkcioniralo besprekorno. Tada su se oblaci u dolini razbežali pa smo mogli pejsaž pogledati kroz Jankov dvogled. Zatim smo ručali i ja sam malo odmorio i propuštio sam posmartanje Sunca kroz binovjuer ali nemože se sve postići.

U Jastrbarskom je bila zakazana izložba astrofotografije koju su organizovali članovi AD infinituma gde su održani pozdravni govori kustosa muzeja, Bobe i Korada. Tu sam upoznao i Korada na kratko i onako iz prve mi je ostavio veoma snažan utisak. Izložba je bila fantastična. Preovladavale su slike slike Bobe i Vida. O njima dvojici kako slikaju neću da vam ništa pišem jer svi što čitaju Astronomski Magazin to najbolje znaju. Malo su slabiji od Habla ali oni i dalje slikaju dok se Hablu bliži kraj.Po završetku izložbe bilo je dogovoreno predavanje Korada o svetlosnom zagađenju na nakoj privatnoj vinariji sa restoranom u blizini Jaske. Lokacija vinarije je predivna sa pogledom za poželeti. Domaćini su nas lepo ugostili tj napili i najeli.

Na Koradovo predavanje sam otišao sa određenom skepsom jer mi se ta tema sa svetlosnim zagađenjem ranije nikada nije dopadala. Međutim to što zrači iz te ljudine je nešto što se neda opisati. Od početka do kraja je potpuno vladao svima nama u sali. Iznosio je argumente i činjenice o kojih zastaje dah. Pola od toga što je rekao da je istina (a ja sam ubeđen da sve što je rekao stoji 100%), je strašno. Svi mi koji smo ga prvi puta slušali smo naprosto bili oduševljeni. Znam da je bitka sa svetlosnim zagađenjem teška i duga bitka Korada i Golijata ali koliko znam Golijat je izgubio.

Večera je usledila posle predavanja i to veoma bogata ićem i pićem. Dok smo mezili i razgovarali nebo se razčistilo skroz. Rešili smo da se vratimo na Japetić odakle su nas pozvali neki koji su već pristigli tamo medju kojima je bio i Zlatko Ciganj, najveći diler astonomske opreme na ovim prostorima. Za svakog ko planira da kupi teleskop ili bilo koji drugi deo astro oprme ja ga najsrdačnije preporučujem. Od njega ćete dobiti i savete tako da ćete za planiran novac izvući maximum, u to sam siguran. Možete mu pisati na oi-optimus@ri.t-com.hr. Zlatko nije došao planirano već je svratio na brzinu i malo je toga doneo. Doneo je jedan laser pokazivač koji je strava stvar. Stime celo nebo postaje vaš planetarijum, a može služiti i kao tražioc. Zrak ide nekoliko stotina metara i jasno je vidljiv. To bi trebalo da ima svako ozbiljnije astronomsko društvo, pa i škole. Pošto je nebo bilo odlično postavili su se svi teleskopi i skupilo se dosta ljudi uglavnom ADI članova i drugih astronoma iz Hrvatske.

Svremena na vreme prolazila je iznad nas neka izmaglica koja je kao koprena sakrivala slabije zvezde ali je sa sobom donela i vlagu tako da je sve što je imalo sočivo bilo zamagljeno. Medjutim bili smo uporni i nastavljali sa posmatranjem. Janko je povremeno brisao objektive dvogleda, pa smo se sa njim najviče i nagledali. Sa opremom se izdvojio i Lovro koji je imao okular Panoptik od 24mm sa kojim su zvezde ama bukvalno tačke. Predivno ali na žalost i pre$kupo.

Kako je vreme odmicalo polako su odlazili jedan za drugim i na kraju smo ostali samo Vid, Bobo, Janko, Enes i ja . Dočekali smo i Orion i M42 i M1 i tu je negde bio kraj. Sakupili smo opremu, spakovali stvari i krenuli kućama. Na ulasku u Zagreb nas je čekao šlag na tortu. Zastali smo da se pozdravimo sa Bobom i Vidom i u krošnji drveta smo ugledali Veneru. Znao sam da je tog dana bila konjukcija Venera i Saturna sa međusobnom udaljenošću manje od 15 ugaonih minuta. Pošto na auto putu nismo mogli da postavljamo teleskope Janko je nabrzinu izvadio svoj 25x100 dvogled i lepo se video Saturn Veoma blizo zvezde Danice na udaljenosti od oko jednog radijusa Meseca. Zora je bila prekrasna i domaćini su nas ispratili uz taj lepi ambijent. Rešili smo da krenemo odmah bez zastajanja jer nas je čekao dug put.

Na kraju bih da se zahvalim našim domaćinima na lepom prijemu i susretljivošcu i na veoma prijatnim momentima pod zvedanuim nebom. Ljude kao što su Korado, Vid i Bobo možete samo poželeti da su pored vas, a naročito kada je astronomija u pitanju.

Hvala svim čitaocima na strpljenju.

Pogledajte
JSP 2006: album fotografija


(28.08.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

VELIKI JSP 2005

JSP 16-01.2005

JSP 16-01.2005 - fotografije

JSP 21.07. 2004.

Veliki JSP 2004

12.12.2004.

JSP 22.6.2003.
 

JSP 2006

Izveštaj sa Japetic star party 2006.