Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Izveštaj
Berovsko jezero 17.07 2007
 

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
 
 Kliknite na snimak  
Mesec_Venera_startrail.jpg (56330 bytes)
Iridijum_startrail.jpg (62213 bytes)
Iridijum_satelit_tartrail.jpg.jpg (27167 bytes)
Iridijum_satelit_tartrai2.jpg (132670 bytes)

Na samo dva dana pre Letenke morali smo ići do Berovskog jezera da proverimo kakva je to lokacija za naš astro vikend koji planiramo u avgustu mesecu. U Skoplju je bilo kao u kotlu tiha dana, a prema Berovu smo krenuli oko 15h ali sreća u nesreći je što nismo išli mojim renoom 4 već sa Bobijevim Citroen Xarom sa klimom pa je put bio „malo“ bolji nego sa mojom četvorkom . Do Berova ima oko 180 kilometara i stigli smo za nešto manje od 3 sata vožnje. Prvo smo razgledali okolinu da vidimo koje je to mesto koje bi nam odgovaralo za naš astro vikend. Posle skoro dva sata lutanja po okolnim brdima našli smo jedan motel koji kao da je stvoren za ono što nama treba. Izoliran sa livadom pored njega i velikim prarkingom. Svetla oukolo skoro i da nema, a okolni pesaž je predivan. Uspeli smo nekako da se vidimo i sa vlasnikom motela i razgledali motel i načelno dogovorili naš dolazak 10-og avgusta. Iako je vrućina pridonela da se nebo malo pokvari tj transparentnost nije baš najbolja ipak je to bilo jedno od najboljih neba koje smo videli. Svetlosnog zagađenja skoro i da nema osim malo na severozapadu. Te večeri su Mesec i Venera bili dosta blizo pa je Bobi uspeo da uhvati jedan jako lep startrail kadar gde trag Meseca pokriva trag Venere. Potom se slikalo sve i svašta dok sam ja nameštao i useveravao teleskop sa Martinom. Planirali smo da iskoristimo ovako lepo nebo da napravimo par fotki. Te noći smo imali dva Iridijum satelita, jedan slab sa -1 magnitudom oko 22h i jedan super jak sa magnitudom -8 ali oko 2:30h poponoći.

Prvi smo sa Martinom promašili jer nismo dobro oderdili deo neba gde je trebao proći, dok je Bobi uspeo da ga uhvati na stativu.

  Kliknite na sliku  
Mlecni_put.jpg.jpg (237009 bytes)
Warp.jpg (128605 bytes)

Potom smo slikali Mlečni put koji je vlado nebom. Tu je nastala i jedna veoma interesantna fotka. Kada smo hteli da slikamo Mlečni put u zenitu sa zum objektivom, od težine sočiva pao je objektiv i nastala je fotka slična vorpu iz zvezdanih staza, a u pozadini je Mlečni put.

Slikali smo i Severnu Ameriku u Labudu kao i Andromedinu galaksiju i još puno objekata i tako sve dok nam se nije približilo vreme za onaj sjajni Iridijum. Namestili smo aparat na mestu gde smo ga očekivali. Jedan aparat je bio na teleskopu sa vođenjem a drugi na stativu. I tada je počelo nešto što niko od nas nije očekivao. Prvo se pojavio satelit sa skoro konstantnim sjajem od -2 magnitude koji se kretao sa desna na levo. Mislili smo da je to naš Iridijum pa smo komentarisali da mu baš i nisu pogodili sjaj. Par sekundi kasnije odozdo prema gore počeo je da se pojavljuje drugi satelit ali ovog puta je to bio onaj „naš“ Iridijum. Izgledalo je kao da će se sudariti. Ceo taj događaj bio je propraćen glasnim ovacijama svih nas na toj poljani. I danas neznamo koji je taj drugi satelit ali fotografije su ispale fantastično. Neki iz našeg društva su je već proglasili za fotografiju godine .

Čini mi se da je samo zbog ovog satelitskog susreta vredelo preći tu kilometražu, videti sve to i naravno fotografisati. Od kako smo se malo sabrali od celog događaja polako smo se spremili i krenuli nazad ka Skoplju.

Bilo je to veče za pamćenje. Lepo nebo, dobro društvo, još bolje fotke. Nadam se da ćemo sa nekima od vas imati uskoro priliku da podelimo sve to na našem astro vikendu pored Berovskog jezera.

 
Kliknite na sliku      
Startrail_sever.jpg (65557 bytes) Severna_Amerika.jpg (204646 bytes) Helix.jpg.jpg (138612 bytes)
M31.jpg.jpg (83436 bytes)
Star trail i M 31 Severna Amerika Helix

(28.07.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Kokino, megalitska opservatorija

Valcer Meseca i Saturna

GRRRRRRRRRR!

Prilep 2007

Mali trening i startrail foto

Keš za planete i Mesec

Poziv za Makedonski astro vikend